Bosättningen Amona på Västbanken. Arkivbild.
Bosättningen Amona på Västbanken. Arkivbild.

Sverige är "djupt oroat" över ett lagförslag i Israel om att israeliska bosättningar på privatägd palestinsk mark ska kunna legaliseras.Israeliska utrikesdepartementet har för tillfället inga reaktioner på den svenska oron.

Går förslaget igenom öppnar det upp för att det i israelisk lag kan bli tillåtet för israeler att ta mark och bygga bosättningar på fler områden på ockuperad mark.

"Bosättningarna strider mot både nationell israelisk lagstiftning och internationell rätt, och undergräver allvarligt förutsättningarna för en tvåstatslösning", heter det i ett uttalande på den svenska regeringens sajt.

"Sverige uppmanar Israel att inte införa denna lagstiftning."

Inte klara domstol

Lagförslaget, som godkändes i en första omröstning i onsdags i det israeliska parlamentet, kräver ytterligare tre omröstningar innan det kan bli verklighet, enligt AFP. Israels statsåklagare har sagt att lagen, om den går igenom, inte skulle hålla för en domstolsprövning.

Förespråkarna hävdar att den är nödvändig för att skydda utposten Amona, som enligt Israels högsta domstol är att anse som olaglig enligt israelisk lag då den byggts på privatägd mark. Lagen beräknas dock beröra många fler utposter och bosättningar, och totalt mellan 2 000 och 3 000 hus bara på den ockuperade Västbanken. Förslaget har även väckt kritik från bland andra USA.

Israeliska regeringen brukar reagera starkt när utländska regeringar, FN eller människorättsorgan har synpunkter på dess politik.

Vill inte kommentera

Men Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska utrikesdepartementet, avböjer att kommentera den svenska reaktionen över lagförslaget.

– Det är ett projekt men det har inte blivit en lag. Så för tillfället har vi inget att säga förutom att vi får vänta och se hur det utvecklas på parlamentarisk och rättslig nivå.

TT: Är det din hållning oavsett vilken fråga jag skulle ställa?

– Ja, självklart. Det skulle bli helt teoretiskt och hypotetiskt så det skulle inte leda till något vettigt om jag svarade.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset