"Det känns ett dödsstraff", säger den 50-åriga mannen som fick avslag på grund av en försäkringsmiss.
"Det känns ett dödsstraff", säger den 50-åriga mannen som fick avslag på grund av en försäkringsmiss.

Sedan 2012 har en iransk IT-chef bott och jobbat som programmerare i Sverige. Förra året fick han veta att han under tio månader 2014 varit oförsäkrad och nu skulle utvisas. "Jag kommer bli galen", säger mannen.

En 50-årig programmerare, som inte vill medverka med sitt namn, kom till Sverige från Iran 2012. Där var han IT-chef på en storbank, men tog beslutet att lämna landet med sin fru och deras två söner när en svensk arbetsgivare hade ansökt – och fått – ett arbetstillstånd till honom.

LÄS MER: Kompetensutvisningarna: Lagen ingen vill ha fortsätter sprida rädsla

Trots att han var ansluten till ett fackförbund med kollektivavtal stod han under 2014 ovetandes utan den försäkring som arbetsgivaren hade som ansvar att teckna. Det fick han veta först när hans ansökan om ett permanent uppehållstillstånd ej beviljades under 2017.

– Jag tror att det är ovanligt att en arbetstagare varje månad går till arbetsgivaren och frågar om de har betalat ens försäkringar. Det gjorde inte jag, så jag hade ingen aning om att jag inte var försäkrad, säger han.

81 procent lider av hälsoproblem

I en ny undersökning av stiftelsen Diversify med Work Permit Holders Association, där 571 personer som antingen riskerar eller har fått beslut om utvisning, har 41 procent avvisats arbetstillstånd på grund av att deras svenska arbetsgivare inte har försäkrat dem.

Undersökningen visar även att 81 procent av de svarande har fått hälsoproblem kopplade till utvisningsbeskedet. Bland annat vittnar människor om hur de drabbats av depressioner, panikångestattacker och självmordstankar.

”Jag har varit sjuk i en månad för att jag riskerar att bli utvisad till mitt hemland”, säger en person i studien.

LÄS MER: 100 000 personer med rätt kompetens kommer saknas på arbetsmarknaden

För mannen som Metro varit i kontakt med kom beskedet om att hans arbetstillstånd blivit indraget som en chock.

– Jag hade inte förväntat mig det efter nästan fem år där jag har jobbat, betalat skatt och gjort mitt bästa i de saker som var under min kontroll. Hade jag fått veta redan 2014 att jag inte hade någon försäkring hade jag kunnat fixa det då, men vi fick reda på detta först 2017 och då var det kört.

Jag kommer att bli galen, på riktigt galen

I dag är hans beslut om utvisning avbrutet medan familjen väntar på ett besked om asyl i Sverige. En ny tid av – vad han tror lång – väntan har inletts.

– Det känns som att vänta på ett dödsstraff. Det är en lång process som vi måste börja om med från början. Det är katastrof, en total katastrof.

Hur ser du på framtiden?

– På riktigt har jag ingen aning. För mina barn som har bott här hela sina tonår finns inte alternativet att vi ska behöva åka tillbaka till Iran. Man pratar alltid om mänskliga rättigheter, men jag fattar inte det här systemet. Jag kommer att bli galen, på riktigt galen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset