När Silvio Berlusconi skulle rösta slog en Femen-aktivist till – med budskapet "Berlusconi, ditt bäst före-datum har gått ut" skrivet över bröst och mage.
När Silvio Berlusconi skulle rösta slog en Femen-aktivist till – med budskapet "Berlusconi, ditt bäst före-datum har gått ut" skrivet över bröst och mage.

Två rivaliserande populistiska block ser ut att få ungefär lika många röster i det italienska valet. Nu väntar ett omöjligt läge i parlamentet, menar landets medier.

På söndagen gick Italien till valurnorna och enligt vallokalsundersökningarna ser populistiska Femstjärnerörelsen ut att bli största parti med 29–32,5 procent av rösterna. Samtidigt verkar högerkoalitionen mellan Berlusconis Forza Italia, främlingsfientliga Lega och nyfascistiska Italiens Bröder få flest röster totalt med cirka 37 procent, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det styrande Demokratiska partiet backar stort och ser ut att få cirka 22 procent av rösterna och partiet erkände sig besegrat i natt.

Det parlamentariska läget i landet verkar bli oklart, eftersom inget av blocken får egen majoritet. Femstjärnerörelsen med partiledaren Luigi Di Maio i spetsen har dessutom gång på gång meddelat att man vägrar att ingå i koalition med någon annan.

”Di Maio vinner – Italien omöjligt att styra”, lyder förstasidan på tidningen La Stampa. ”Allt kommer att förändras”, menar tidningen Il Fatto Quotidiano stort på framsidan, enligt Reuters.

LÄS MER: Splittrat Italien går till val – populistiska Femstjärnerörelsen kan bli valvinnare

Samtidigt har Femstjärnerörelsen mjuknat något i sin inställning till regeringsfrågan.

– Vi kommer att ta ansvar för att bygga en här regeringen, men på ett annorlunda sätt där vi pratar med alla partier om vad det här landet behöver, säger partitoppen Riccardo Fraccaro till Reuters.

Många undrar dock hur partiet ska kunna samsas med med högerblocket. Båda läger har tidigare varit överens om att Italien borde lämna euron, men medan Lega fortfarande håller fast vid att lämna valutasamarbetet vid första bästa tillfälle har Femstjärnerörelsen ändrat uppfattning och menar att Italien borde stanna kvar tills vidare.

Högerkoalitionen verkar heller inte få den maktbalans som bedömare räknade med inför valet. Enligt de första siffrorna har främlingsfientliga Lega fått fler röster än Forza Italia, vilket sannolikt betyder en högergir mot ännu fientligare politik gentemot EU och invandring. Det förekommer också spekulationer om att Legas ledare Matteo Salvini, som har lovat att deportera hundratusentals invandrare och ta itu med ”faran” med islam, kan bli Italiens näste premiärminister, skriver TT.

LÄS MER: Tusentals tågar mot fascism i Italien

Kort om de viktigaste italienska partierna

Forza Italia

Partiet leds av Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi. Men Berlusconi är mot sin egen vilja inte partiets nuvarande premiärminister kandidat på grund av ett domslut. Partiets kandidat ser istället ut att bli Europaparlamentets nya talman Antonio Tajani som var med och startade Forza Italia tillsammans med Berlusconi 2004.

Lega

Partiet bytte namn från Lega Nord till Lega i början av 2018. Bakom namnbytet ligger en tanke om att även locka italienarna i söder.  Partiet är skeptiska till EU och har lovat att deportera 500 000 odokumenterade migranter om de får makten.

Fratelli d’Italia (Italiens bröder)

Leds av Giorgia Meloni som grundade partiet 2012. Partiet är kritiskt till den italienska flyktingpolitiken, till EU och till euron.

Femstjärnerörelsen

Beppe Grillos populistiska Femstjärnerörelsen ser ut att bli Italiens största parti. Sedan i höstas leds partiet av 31-åringen Luigi Di Maio som anses ha en stabilare framtoning än partiets grundare Beppe Grillo, som dock finns med i bakgrunden.

Partito Democratico (Demokratiska partiet)

När partiledaren Matteo Renzi blev premiärminister 2014 lovade han att förbättra ekonomi och att reformera landets politiska system. Men efter en förlust i en folkomröstning om en ny grundlag valde han att avgå i slutet av 2016. Sedan dess har Italien styrts av Renzis partikamrat Paolo Gentiloni.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om italien