Två brandbekämpningsflyg från Italien har kallats in till Sverige.
Två brandbekämpningsflyg från Italien har kallats in till Sverige.

Skogsbränderna brer ut sig över landet. Därför är två brandflygplan från Italien, med kapacitet för 6 000 liter vatten vardera, på väg till Sverige för att delta i släckningsarbetet. "Risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet", säger Jakob Wernerman från MSB.

Skogsbränderna härjar runt om i hela landet. Över 60 bränder är just nu pågående runt om i Sverige, enligt SVT.

LÄS MER: Andreas dramatiska filmer inifrån brandzonen: ”Brinner så in i helvete”

På grund av det utsatta läget har nu Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kallat in italienska brandflygplan för att hjälpa till med släckningsarbetet.

– Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för andra gången i sommar begära stöd från EU med brandbekämpningsflyg som kan stötta räddningstjänsten vid behov, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Drunkningsolyckorna ökar – fem barn har omkommit

”Avgörande att agera snabbt”

Två flygplan med totalt 13 personer i besättningen kommer att landa på Örebro flygplats på onsdagen, och direkt vara redo att sättas in. Flygplanen har kapacitet för 6 000 liter vatten vid varje skopning.

– Vid skogsbränder är det avgörande att agera snabbt. Genom att få hit brandbekämpningsflygen nu ökar vi möjligheten att släcka bränder snabbt innan de hinner sprida sig, säger Dan Eliasson, generaldirektör, MSB.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset