Har du önskat att alla som går och tittar ned i sin smartphone skulle ha en egen gångbana? Det är verklighet i den kinesiska staden Chongqing. 

Less på att kryssa mellan alla som promenerar med böjda huvuden samtidigt som de smsar eller surfar? Nu finns världens första ”mobiltrottoar” i Kina. Det är staden Chongqing i centrala Kina som vigt en del av en gata till smartphoneberoende i ett led för att minska olyckor.

Den tre meter breda och 50 meter långa gångbanan är uppdelad i två filer – en för smartphoneberoende som inte vill släppa fokus från sin telefon och en gångbana där det inte är tillåtet att gå och stirra ned i sin skärm. Sajten Androidspin har gjort en ironisk observeration – de flitiga mobilanvändarna är så uppslukade av sina smartphones att de inte alltid noterar markeringarna på gångbanan.

Det är ingen idé att hoppas på att smartphonetrottoarerna kommer bli verklighet i Sverige inom en snar framtid.

– Nej, jag har svårt att tänka mig att vi i Sverige kommer dit. Det har pratats mycket om att det är trångt mellan cyklister och gångtrafikanter och frågan hur man kan markera mellan gång- och cykelbana är mer aktuell här, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Corbis / All Over Press
Corbis / All Over Press
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset