Torsten (Peter Stormare) och Erik (Rolf Lassgård) möts igen i ”Jägarna 2”.
Torsten (Peter Stormare) och Erik (Rolf Lassgård) möts igen i ”Jägarna 2”.

Det är inte mycket som känns nytt i uppföljaren ”Jägarna 2” men C-G Karlsson övertygas ändå av fint skådespeleri och Sundvalls lokalkänsla.

Femton år efter ettan återvänder Erik (Rolf Lassgård) motvilligt till sin norrländska hemtrakt, ditkommenderad av sina chefer på Riksmordkommissionen i Stockholm.

En ung kvinna är försvunnen och man misstänker brott – vilket bekräftas när hon hittas, brutalt mördad. Erik, ännu mer tvär och tungsint än senast, kulturkrockar direkt med den lokala polisen som redan bestämt sig för vem mördaren är och fnyser när utbölingen vill vidga perspektivet och kallar upp sin bästa tekniker (Lo Kauppi) från Stockholm.

Konflikten spetsas till av att ortens mesta machosnut (Peter Stormare) också råkar vara styvfar till Eriks brorson (Kim Tjernström).

Det märks att norrbottningen Kjell Sundvall, trots att han liksom Erik blivit stockholmare, har en särskild lyhördhet när han gör film på dessa breddgrader. Även om han i första hand vill ge oss en rak snutthriller får vi också en atmosfär som – i allt från miljöer och rekvisita till jargong och människor – har en trovärdig lokalfärg. Åtminstone i mina sörländska ögon.

Till detta bidrar solida skådespelar­insatser överlag, förutom redan nämnda bland annat även doldisen Annika Nordin som komplex hustru till Stormares rollfigur och Johan Paulsen som övertygande gestaltar ortens veka, lättmanipulerade och gissningsvis inflyttade polischef.

Den som vill ha överraskningar söker på annat håll. Konflikterna känner vi igen från ettan och intrigen är knappast oförutsägbar – frågan är inte direkt vem skurken är, snarare hur det gått till? Det här går i viss mån ut över spänningen, även om enskilda scener har en intensiv laddning.

Filmens action är inte anmärkningsvärt spektakulär, men har tyngd, på det området är Sundvall en rutinerad hantverkare. Sammantaget en klart hyfsad uppföljare, även om den inte får mig att göra vågen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset