Centerpartiets Anders W Jonsson hotade med att hoppa av regionsamtalen, men blir nu kvar – tills vidare. Arkivbild.
Centerpartiets Anders W Jonsson hotade med att hoppa av regionsamtalen, men blir nu kvar – tills vidare. Arkivbild.

Protesterna i Jämtland mot att bli en del av en ny storregion har lönat sig. Jämtland är inte längre med i de blocköverskridande samtalen om nya regioner.

– I Jämtland finns det en oerhört stark folkopinion mot sammanslagning. Där har vi en folkrörelse. I Jämtland har tiotusentals skrivit på listor och det har blivit den allt överskuggande frågan, säger Centerns vice ordförande Anders W Jonsson efter måndagens förhandlingar med regeringen.

– Det finns överhuvudtaget inga förutsättningar att tvinga Jämtland till något som de inte vill.

Detta konstaterade allianspartierna redan på ett möte för tre veckor sedan, enligt Jonsson. Men på måndagens möte framgick detta också i det bud som regeringen lämnade till partierna.

Inför mötet hotade Centerpartiet att hoppa av regionsamtalen. Men partiet har nu bestämt sig för att vara kvar, eftersom man anser att regeringen lyssnat på partiets krav på ett definitivt nej till tvingande kommunsammanslagningar.

När det gäller C:s andra krav – på omfattande decentralisering från nationell till regional nivå – har regeringen presenterat ett antal "tankar" som C tycker är värda att analysera och diskutera vidare.

– Ska vi vara beredda att vara med och rita om kartan så att vi får större regioner, då är det under förutsättning att det kombineras med att flytta maktbefogenheter från nationell till regional nivå, säger Jonsson.

En proposition ska lämnas till riksdagen i vår, men det är oklart om regeringen kan få majoritet för förslaget om sex storregioner, som flera partier anser är för stora.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset