Metro var på plats under Järvaveckans första dag.
Metro var på plats under Järvaveckans första dag.

Metro har begett sig ut i vimlet och träffat människor som tycker till om Järvaveckans första tema jämlikhet och jämställdhet. Här samsas röster om ojämlika löner, kvinnligt ledarskap och hur ekonomi kan påverka möjligheten att få gifta sig.

Saynab Abdi. Foto: Annica Ögren.

Saynab Abdi, 24 år, Rinkeby: 

– Alla frågor inom jämställdhet är viktiga! Jobbet, hur mycket man ska jobba och ta hand om barnen. Jag önskar att det var 50-50 med att ta hand om barnen. Många mammor får ingen egentid, papporna måste ta mer ansvar för barnen. De bär också ansvaret att ta hand om dem.

Daniel Cannervik. Foto: Annica Ögren.

Daniel Cannervik, 42 år, Bromma: 

– Den viktigaste jämställdhetsfrågan måste vara lönerna. Det är en självklarhet att alla ska tjäna likvärdigt.

LÄS MER: Ödesfrågan för nya politikerveckan: kommer besökarna? 

Thomas Charrier. Foto: Annica Ögren.

Thomas Charrier, 24, Sundbyberg: 

– Jag ser det som att alla ska ha samma villkor för att göra vad som helst och det de vill i samhället. Det handlar om män och kvinnor, de som bor på landet eller i stan, de som har rötterna i Sverige eller i andra länder.

Lisa Guldstrand. Foto: Annica Ögren.

Lisa Guldstrand, 29 år, Åkersberga:

– På min tröja står det ”94 % for real” eftersom 94 procent av vd:arna i börsnoterade svenska företag är män. Jag jobbar med ett program som heter ”Female Leader Engineer” med kvinnliga ingenjörsstudenter med ledarambitioner. Jag brinner för att kvinnor ska ta för sig mycket, men vi ska inte ta oss in i de strukturer som redan finns. De är skapade av män, för män. Man ska inte behöva tulla på den man är och ska kunna göra det på sitt eget vis. Att bryta normer kring ledarskap. I dag är det tex. svårt att ha familj och samtidigt göra karriär.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Järvaveckan 2018 

Anna Imran. Foto: Annica Ögren.

Anna Imran, 34 år, Spånga: 

– Jag har bott i Sverige i 15 år, men det har varit svårt att få ett jobb. I mitt hemland Pakistan upplever jag att det finns mer problem med jämställdhet. Kvinnor måste ha jättemycket pengar, guld och saker för att bli gift. Min syster har problem med det, mina föräldrar har inte mycket pengar och hon blir inte gift. Om en flicka träffar en pojke så säger många: hon är dålig. Jag tycker att det är bättre med det här i Sverige.

Jesper Isaksson. Foto: Annica Ögren.

Jesper Isaksson, 42 år, Åkersberga: 

– När det gäller jämlikhet är det viktigt att det finns plats för alla, vem man än är och var man än kommer ifrån. Det behövs ett öppet sinne och ett öppet hjärta. Jag är lärare i Nacka och blir hoppfull när jag möter mina elever. De har bra värderingar och empati. Politiker tänker ofta kortsiktigt, vad hinns med på fyra år? Men i skolan måste vi tänka 40 år framåt, på vad eleverna kommer att göra när de själva blir makthavare i framtiden.

LÄS MER: Fi-ledaren svarslös om problemen på Järva: ”Kan inte svara på det” 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset