Parken ligger en mil utanför staden Ouarzazate i Marocko.
Parken ligger en mil utanför staden Ouarzazate i Marocko.

Marocko har satt i gång sin enorma solenergipark vid öknens rand – projektet kommer så småningom att kunna förse en miljon människor med el.

Utanför staden Ouarzazate ligger Marockos första solenergipark som invigdes av kung Mohammed VI i början av februari. 

Solenergiparken Noor I är tänkt att så småningom förse en miljon hushåll med el. Bygget påbörjades 2013 och har nu nått det första steget av tre. Projektet ska stå helt färdig 2018, då den kommer att täcka en yta som är större än landets huvudstad Rabat.

►LÄS MER: Ja, solelen skulle räcka för att försörja jorden

Just nu står 500 000 solspeglar uppradade och blänker i solen.

– Systemet i Ouarzazate består av 12 meter höga paraboliska speglar för att fokusera energin mot en vätskefylld ledning, förklarar Kathryn Hansen på den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Nasa

Noor I – synligt från rymden.

– Den varma vätskan i röret – 393 grader Celsius – är sedan värmekällan som hettar upp vattnet och så bildas ånga. Kraftverket slutar inte att producera energi på natten eller när det är molnigt – värmen från vätskan kan lagras i en tank med smält salt.

När även etapperna Noor II och Noor III står klara så kommer anläggningen att vara den största av sitt slag i världen, skriver brittiska The Guardian.

Just nu importerar Marocko 97 procent av sin el, enligt public service-radion NPR i USA. Världsbanken har hjälpt till att finansiera projektet – syftet är bland annat att hjälpa Marocko att bli mindre beroende av import och dra ner landets koldioxidutsläpp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset