Tusentals personer samlades i Jekaterinburg till minne av tsar Nikolaj II.
Tusentals personer samlades i Jekaterinburg till minne av tsar Nikolaj II.

Uppemot 100 000 personer samlades under natten till tisdag i ryska Jekaterinburg för att hedra minnet av Rysslands siste tsar Nikolaj II och hans familj.

Natten mellan den 16 juli och 17 juli 1918 avrättades tsar Nikolaj II och hans familj av bolsjevikerna i Jekaterinburg. I natt, 100 år senare, kom människor från hela Ryssland för att delta på den årliga minnesdagen och tillsammans med den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill tågade tusentals personer genom staden. Kyrkans överhuvud sade att Ryssland måste dra lärdom av den hemska och bittra händelsen.

Tsarfamiljen helgonförklarades 2001, men kyrkan i Ryssland är delad i frågan om kvarlevorna av tsarfamiljen är äkta. Delar av familjen begravdes i Sankt Petersburg 1998, men den ortodoxa kyrkan vägrade ge dem en fullständig begravning.

LÄS MER: Efter mordet på familjen – hon sa hela livet att hon var tsardottern Anastasia

Kvarlevorna av tsarens son Alexej och dottern Maria hittades först 2007, men har aldrig begravts och blev liggandes i statsarkivet fram till 2015 då de överlämnades till kyrkan.

Enligt Ksenia Luchenko, expert på den rysk-ortodoxa kyrkan, finns ett växande missnöje från staten över kyrkans ihärdiga vägran att erkänna kvarlevorna av tsaren och hans familj.

– Man har under många år velat få ett slut på det här och begrava Nikolajs barn tillsammans med sina föräldrar, säger Luchenko.

Staden Jekaterinburg döptes efter Katarina I, fru till Peter den store, på 1700-talet. Under Sovjettiden fick den byta namn till Sverdlovsk, men 1991 fick den tillbaka sitt ursprungliga namn.

LÄS MER: Nej, det har inte hittats någon ärtsoppa i Karl XIV:s mage

Den mördade tsarfamiljen

Den 17 juli 1918 arkebuserades tsar Nikolaj II, hustrun Alexandra, de fem barnen Aleksej, Olga, Tatjana, Maria och Anastasia samt deras tjänare i en källare i Jekaterinburg.

Bödlarna försökte förstöra kropparna, men kvarlevorna hittades 1991 och 2007.

Huset Romanov, Rysslands andra dynasti, styrde landet från 1613 till revolutionen 1917. Krav på bättre levnadsvillkor, politiska friheter och turbulensen kring första världskriget bidrog till deras våldsamma fall.

Källa: TT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ryssland