I samband med flyktingkrisen har påståenden om att Anne Frank, en av världens mest kända offer för förintelsen, skulle ha nekats asyl i USA och alltså själv var en flykting spridits. Och det stämmer att Anne Franks pappa Otto försökte göra så att familjen kunde få asyl.

Flyktingkrisen och terrordåden i Frankrike har inneburit att röster i USA höjts både för att landet ska ta emot färre och fler flyktingar från i synnerhet Syrien. 

 
Den 18 november publicerade den amerikanska Aktionsgruppen U.S. uncut en artikel på sin webbsida som påstod att Anne Frank, som dog som femtonåring i ett koncentrationsläger i Nazityskland, också var en flykting och som nekats asyl i USA. 
 
Påståendet att Anne Frank skulle vara en flykting var och är för många okänt, men det stämmer faktiskt att Anne Franks pappa Otto under en lång tid försökte hjälpa familjen att få asyl i USA. 

► LÄS MER:  Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna
 
 
Det var i en artikel som publicerades i februari 2007 som New York Times rapporterade om nyfunna dokument som skildrade familjen Franks misslyckade försök att ta sig till USA, någonting också Snopes skrivit om.
 
"Vi måste börja tänka på att emigrera, och som jag kan se det är USA det enda landet vi kan åka till. Det är för våra barns skull, våra egna öden är av mycket mindre vikt", skrev Otto Frank bland annat i brev till sin vän Nathan Straus Jr. 
 
Dokumenten skildrar hur Otto Frank gjorde allt för att ta sig igenom den mängd begränsningar som satts på flyktingar som ville emigrera till USA. De var tvungna att samla personer som kunde gå i godo för dem, samla ihop stora mängder pengar och dessutom visa på hur de skulle "gynna USA" genom sitt inträde i landet.
 
Försöken var dock förgäves, särskilt efter att den amerikanska regeringen 1941 införde begränsningen att ingen flykting med nära släktingar i Europa skulle kunna få asyl i USA eftersom det påstods finnas en risk att de skulle vara nazistiska spioner. 
 
Anne Frank avled vid femton års ålder i koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945, kort efter att hennes mor och syster Margot gått bort.

► LÄS MER:  Nej, Gina Dirawi har inte skrivit "heja terrorismen" på sin blogg
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset