”Rör inte mina låtar” – det är budskapet i ett ilsket brev från 1970 signerat Paul McCartney. Den arga uppmaningen är bland annat riktad mot Phil Spector. Brevet sprids i sociala medier och ja, det är ex-Beatlen själv som skrivit brevet.

”I framtiden kommer ingen tillåtas att varken lägga till eller ta bort något från en inspelning av mina låtar utan min tillåtelse”. Så lyder ett utdrag ur ett brev daterat den 14 april 1970 och som är undertecknat sir Paul McCartney. Brevet är riktat till The Beatles dåvarande manager Allen Klein, John Eastman – bror till Paul McCartneys dåvarande fru Linda McCartney – och till producenten Phil Spector.

Bakgrunden till brevet var att Phil Spector, som arbetade med bandets sista album ”Let it be” (1970), ändrade arrangemanget på Paul McCartneys låt ”The long and winding road” utan att be om tillåtelse.

”Det råder ingen tvekan om att brevet nedan är äkta och skrivet av Paul McCartney i april 1970”, skriver Artillio Bergholtz, ordförande i föreningen The Beatles information center i Stockholm i ett mejl till Metro.

I en intervju med tidningen Evening Standard i april 1970 berättade Paul McCartney att han skickat ett brev till Allen Klein på skivbolaget Apple Records där han bett att få några saker ändrade i The long and winding road” ’men jag har inte mottagit ett svar ännu’.
Brevet återfinns i boken ”The Beatles anthology”.

”Sedan är det allmänt känt att Paul inte tyckte speciellt bra om Allen Klein, utan försökte att få Eastman som manager efter Brian Epsteins bortgång. Paul blev dock nedröstad av de övriga tre Beatlarna”, skriver Artillio Bergholtz.

                                                             

In Sight Media / All Over Press
När Paul McCartney lämnade The Beatles 1970 angav han som ett av skälen att Allen Kleins bolag hade ändrat i låten ”The long and winding road” utan att rådfråga honom.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset