1944 fanns det en serie flyktingläger på olika platser i mellanöstern som samlades under den brittiskt ledda Middle eastern relief and refugee administration.
1944 fanns det en serie flyktingläger på olika platser i mellanöstern som samlades under den brittiskt ledda Middle eastern relief and refugee administration.

I en viral video skapade av den vänsterinriktade sajten Mic påstås det att Syriens största stad Aleppo under andra världskriget fungerade som en tillflykt för europeiska flyktingar. Det stämmer, även om parallellen inte är helt perfekt.

Library of Congress

Grekiska flyktingar i Aleppo. 

"Minns du den där gången när Syrien var en tillflyktsort för europeiska flyktingar? Ja, det hände faktiskt." Så lyder den text som medföljer en viral video producerad av den vänsterinriktade sajten Mic. Videon har i skrivande stund delats över 30 000 gånger. I videon påstås det att många länder i mellanöstern under andra världskriget "öppnade sina armar" för flyktingar som flydde Europa. 

► LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte flyktingar under andra världskriget

 

Viralgranskaren har tidigare skrivit om ett liknande Facebookinlägg, där en privatperson felaktigt påstod att en bild visade européer som flydde till Afrika under andra världskriget, och i kommentarsfältet till videon är många med rätta skeptiska. "Bullshit", skriver en kommentator. "Falskt", skriver en annan. Men Mics video är faktiskt i sak korrekt, och det stämmer att det finns flera dokumenterade fall där européer flydde till länder i mellanöstern under andra världskriget.

Mics video verkar ha sitt ursprung i en artikel som publiceras av Public radio international (PRI) i april 2016. Artikeln beskriver hur flyktingar för 70 år sedan passerade samma vägar som syriska flyktingar gör nu, men åt andra hållet.

1944, mitt under andra världskriget, fanns det en serie flyktingläger på olika platser i mellanöstern som samlades under den brittiskt ledda Middle eastern relief and refugee administration (MERRA). MERRA hade hand om flyktingläger i Egypten, södra Palestina och Syrien som tog hand om åtminstone 40 000 flyktingar från Polen, Grekland och Jugoslavien.  

Lägrena var ofta rudimentärt utrustade och maten var knapp. Men flyktingarna kunde få en grundläggande utbildning och vissa arbetsmöjligheter och rekreationella aktiviteter fanns tillgängliga. 
  
► LÄS MER:  Nej, det här är inte flyktingar i Grekland som attackerar polis

Som Washington Post rapporterat om hade även Iran under samma tid ett liknande program för europeiska flyktingar. Mellan 114 000 och 300 000 polska flyktingar ska mellan 1939 och 1941 nått Iran. Enligt vittnen togs de emot med öppna händer och gåvor från "de vänliga persiska människorna", som en polskfödd lärare bosatt i staden Isfahan berättade för nyhetsbyrån AP 2000.

År 2000 fanns det bara 12 flyktingar som flytt Polen under andra världskriget  kvar i Iran. De levde vanliga liv, gifte sig med Iranier och hade ingen nämnvärd kontakt med varandra. Många återvände till Polen i samband med att andra världskriget tog slut, vilket också fallet för de flesta av de flyktingar som anlänt till Egypten, Palestina och Syrien. 

Parallellen är förstås inte perfekt. Syrien var till exempel under franskt mandat under andra världskriget och det rör sig om färre människor och i många fall läger som finansierades av de allierade länderna. Men i sak är Mics video korrekt – europeiska flyktingar flydde till Aleppo under andra världskriget.

► LÄS MER: Därför berättar bilderna på slöjfria kvinnor inte alltid hela historien

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset