Facebook står bakom kampanjen som många säkert lagt märke till i nyhetsflödet. 
Facebook står bakom kampanjen som många säkert lagt märke till i nyhetsflödet. 

Flera facebookanvändare har noterat kampanjen som just nu pågår på det sociala nätverket – där man uppmanas att hjälpa behövande i Nepal.

De senaste dagarna har Viralgranskaren fått frågor kring den lilla notisen som sedan i måndags dyker upp högst upp i flödet när man loggar in på Facebook.

”Emmelie, var med och hjälp Nepal”, står det och den som klickar sig vidare kan läsa att för varje dollar som doneras kommer Facebook matcha med lika mycket upp till totalt två miljoner dollar, alltså drygt 17 miljoner svenska kronor, till hjälpinsatser efter den katastrofala jordbävningen i Nepal.

Fruktar uppemot 10 000 döda i Nepal

Då vi tidigare skrivit om och falskstämplat ryktet att Facebook donerar pengar om du delar en bild och eftersom det har kommit in funderingar till Viralgranskaren huruvida det verkligen är Facebook som står bakom Nepal-donationen så hörde vi av oss till Facebooks presstalesperson i Sverige, Mandarva Stenborg. Hon bekräftar att det är Facebook som står bakom donationen.

Nej, Facebook donerar aldrig pengar för att du delar en bild

Donationerna går International Medical Corps, en hjälporganisation som just nu bidrar med sjukvård och medicinska hjälpmedel i de värst drabbade områdena.

Facebook har tidigare sagt till Viralgranskaren att de sätt de stöttar välgörenhetssyften på är annorlunda än de falska bilder vi tidigare skrivit om.

När Facebook har en kampanj ute är den lätt att känna igen då den är inbyggd i själva appen och alltid länkar till kampanjen. 

Så kan Facebook visa om din kompis är okej efter en katastrof

Jordbävningen i Nepal inträffade i lördagsmorse, svensk tid. Man fruktar att så många som 10 000 människor dött i katastrofen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset