Skärmklipp på inlägget som spreds men som nu har raderats.
Skärmklipp på inlägget som spreds men som nu har raderats.

I lördags anmäldes en misshandel av två tonårstjejer i centrala Linköping. Efter händelsen publicerade deras pappa ett inlägg med en video där han beskrev vad som hänt och bad om hjälp med att få fast gärningsmännen. Men många som läst inlägget, som delades hundratals gånger, tror att händelsen är påhittad.

Inlägget om hur två tonårstjejer blivit misshandlade av två män spreds snabbt och delades hundratals gånger i helgen innan det plockades bort. Det har däremot fortsatt att spridas, bland annat av ett misstänkt bot-konto på Twitter. Men sanningshalten i inlägget har också ifrågasatts i andra inlägg som delats hundratals gånger. Flera personer har menat att inlägget är uppdiktat för att sprida främlingsfientliga åsikter.

”Dom här två ”killarna” 20år ca hoppade på mina tvilling döttrar på McDonalds Linköping centrum idag”, stod det bland annat i originalinlägget som nu har plockats bort. Även Aftonbladet har skrivit om händelsen.

LÄS MER: Nej, utlandssvenskar har inte fått alla partiers valsedlar utom SD:s

Polisen bekräftar

Enligt polisen i Linköping är det som berättas i originalinlägget korrekt.

Det var två tjejer som blev misshandlade utanför McDonalds i centrala Linköping på eftermiddagen utav två gärningsmän, säger Camilla Thorström gruppchef vid Linköpingspolisen.

Det finns flera vittnen till händelsen och polisen har identifierat och förhört en av de misstänkta gärningsmännen. Men polisen vill i nuläget inte kommentera om den förhörda mannen erkänt misshandeln.

Efter att pappans inlägg publicerats började berättelsen ifrågasättas och stora Facebook-grupper publicerade uppgifter om att det skulle kunna vara falskt. På Facebook spred bland annat Facebook-gruppen Människor mot rasism inlägget och menade att det mesta tydde på att det var ”fejk, sannolikt i syfte att smutskasta ensamkommande.” Gruppen har nu korrigerat sitt inlägg och tagit bort påståendet om att händelsen var påhittad. Även många av Viralgranskarens följare har hört av sig med frågor om inläggets äkthet.

”Utpekade som lögnare”

Flickorna mamma, Sunniva Hampe, tycker att det var onödigt att pappan publicerade inlägget och berättar att hennes döttrar mår dåligt över alla kommenterar som dykt upp efter händelsen.

– Man blir besviken på de människorna som påstår att tjejerna ljuger. Det har varit jättejobbigt för dem och de har fått meddelande på sociala medier och blivit utpekade som lögnare. Det tar hårt på dom, de vågar inte riktigt öppna meddelanden på Facebook, säger hon.

LÄS MER: Nej, videon visar inte när pojkarna räddas ur grottan i Thailand

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset