Det är dubbelt så vanligt att män snarkar, men lika viktigt att söka vård om du känner dig oförklarligt trött på dagarna oavsett kön.
Det är dubbelt så vanligt att män snarkar, men lika viktigt att söka vård om du känner dig oförklarligt trött på dagarna oavsett kön.

Har din partner klagat på att du snarkar? Då är sannolikheten dubbelt så stor att du är man. Men oavsett kön är det bra att söka vård om du påverkas av det.

Dubbelt så många män som kvinnor snarkar, men det är inte helt självklart varför det är så.  Det är också svårt att avgöra om männen snarkare högre.
– De flesta har uppfattningen att det är så, men det är inget som är vetenskapligt bevisat, säger Eva Lindberg, professor och överläkare på Sömn- och andningscentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

LÄS MER: Svenskarna: Det här stör vi oss på hos vår partner

Att män snarkar högre betyder alltså inte att det rent volymmässigt gör det. Det hela beror på hur vi definierar ljud.
– Det är objektivt svårt att mäta snarkningar. Det är inte så enkelt att det handlar om antal decibel utan frekvensen kan också påverka. Men det finns ingen standardiserad metod att mäta, säger Eva Lindberg, som bland annat forskar på sömnapné och vilka följdsjukdomar det kan ge.

LÄS MER: Stör du dig på folk som smaskar högt? Problemet kan ligga hos dig

Tio procent av män mellan 30–40 år och 5 procent av kvinnor i samma ålder snarkar då och då. Snarkning är vanligast för personer i 50–60-årsåldern. Då snarkar drygt 22 procent av alla män och cirka 12 procent av kvinnorna, enligt siffror från Akademiska sjukhuset i Uppsala.
– En orsak till att män snarkar mer är att de rent anatomiskt ser annorlunda ut i svalget, säger Eva Lindberg.

LÄS MER: Studie: Män tror att kvinnor flirtar med dem – fast de bara är vänliga

Men hon menar att oavsett kön är det viktigt att ta snarkningar på allvar om du känner dig trött på dagarna. Då kan nämligen snarkningarna följas av andningsuppehåll, så kallad sömnapné. Det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En varningssignal är när personer i omgivningen klagar, inte bara över dina snarkningar utan också över att du verkar ha långa andningsuppehåll.
– Eller om du är oförklarligt trött. När sömnen inte gör dig utvilad längre, då ska du söka vård.

Även om du inte är femtio plus är det bra att söka hjälp om du tror att du har sömnapné.
– Det är bra att behandla ju yngre man är för att undvika utveckla hjärt- och kärlskador. Har du ett barn som snarkar väldigt kraftigt är det bra att utreda detta. Barn har inte samma symptom som vuxna, utan blir oroliga och stökiga dagtid.

LÄS MER: Studie: Snarkning kan vara farligt för barn

Snarkning och sömnapné

• Snarkning. Mjukdelar i gommen slappnar av och säckar ihop mot varandra och när luften passerar skapas en vibration. Det är själva snarkljudet.
• Sömnapné. Upprepade andningsuppehåll i sömnen. Tungan faller bak mot svalget och täpper till luftströmmen när du andas.
• Symptom. Trötthet när du vaknar och under dagen. Klumpkänsla i halsen på morgonen. Vaknar på natten och är kissnödig. Du känner dig inte utsövd.
• Behandling. Snarkbettskena, CPAP (övertrycksandning med mask), operation av halsmandlar om de är förstorade och är bakomliggande orsak.
Fakta: Eva Lindberg och 1177

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset