Brevet var omskrivet när det först publicerades, och uppmärksammades också av bland annat DN, Nyheter 24, och Aftonbladet.
Brevet var omskrivet när det först publicerades, och uppmärksammades också av bland annat DN, Nyheter 24, och Aftonbladet.

Under måndagen och tisdagen har ett debattinlägg skrivet av filmmakaren Michael Moore och riktat mot Sverige spridits. Facebooksidan Politikfakta har bland annat beskrivit det som en kritik av "den feministiska regeringen Löfven". Men debattartikeln publicerades 2010, och har således ingenting med regeringen Löfven att göra.

Under början av veckan har ett debattinlägg skrivet av filmmakaren Michael Moore fått stor spridning på sociala medier. Bland annat publicerade Facebooksidan Politikfakta under måndagen texten, som har rubriken ”Dear Government of Sweden …” där den beskrivs som att ”den vänstervridna filmmogulen Michael Moore sågar den feministiska regeringen Löfven vid fotknölarna”. Även nyhetssajten Dagens PS skrev under tisdagen en artikel om texten med rubriken ”Michael Moore: ‘Sverige älskar våldtäktsmän'”. Bara under det senaste dygnet har Moores artikel fått runt 4 000 interaktioner på sociala medier.

LÄS MER: Nej, klippet föreställer inte en invandrare som begått våldtäkt

 


”Medan tusentals svenska våldtäktsmän går fria på gatorna har ni dragit i gång en gigantisk internationell jakt på Julian Assange! Vilka anti-våldtäktskämpar ni är, svenska regeringen”, skriver Moore i artikeln där han menar att Sverige inte bryr sig om våldtäktsbrott.

– Det här är ett väldigt oförsiktigt sätt att resonera. Vi har vidgat våldtäktsbegreppet vilket gör att det blir fler anmälningar, sen går det inte att hävda att Julian Assange är oskyldig innan han har hörts, sa Klara Hradilova Selin på brottsförebyggande rådet till Expressen den 18 december 2010, i samband med att Moores artikel publicerades. Även SVT granskade flera av Moores påståenden i samband med artikelns publicering och kom fram till att flera av dem inte stämde.

Så här kan du själv viralgranska ett inlägg på sociala medier.

Att det står den 18 december 2010 är ingen korrekturfel, för artikeln är nämligen 7 år gammal. Den är således ingen sågning specifikt av ”den feministiska regeringen Löfven”, någonting Viralgranskarens medgrundare Jack Werner först uppmärksammade på sin blogg.

Artikeln är inte tydligt daterad, men det är enkelt att ta reda på exakt när artikeln publicerades, nämligen den 17 december 2010.

Brevet var omskrivet när det först publicerades, och uppmärksammades också av bland annat DN, Nyheter 24, och Aftonbladet.

”Arbetar nu på en omformulering på Facebook. På Twitter kan den få ligga kvar ett tag och reta upp den skitnödiga viralvänstern lite till…”, skriver Politikfakta i ett mejl till Viralgranskaren.

”Detta handlar om ren miss, helt enkelt. Artikeln, som vi gjort en rewrite på, har misstagits för ett nypublicerat inlägg efter att två av varandra oberoende tips har kommit in om detta i dag. Vi har nu tagit ned artikeln och kommer att komma med en rättelse.”, skriver John Uggla, chefredaktör för Dagens PS I ett mejl till Viralgranskaren.

LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för ”våldtäktslandet” Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Våldtäkt film