Ja, någon har faktiskt klistrat upp rakblad på en lekplats i USA
Ja, någon har faktiskt klistrat upp rakblad på en lekplats i USA

Storyn som gått runt på sociala medier påminner om en vandringssägen, men den är faktiskt sanningsenlig. Och den kan bero på ett fenomen kallat "ostension".

Uppmärksamma sociala media-användare har sedan i går eftermiddag rapporterat in till Viralgranskaren att ett bildmontage med tre bilder på rakblad uppsatta på en lekplats tillsammans med en liten blodig barnhand fått stor spridning på Facebook.

Det handlar om en specifik Facebookpost, där en svensk har länkat till en webbartikel på en lokal tevestation från East Moline, Illinois, USA, och publicerat bilderna från fallet. Svenskens post har fått över 10 000 delningar, och därmed på allvar spridit historien även i Sverige.

Det är inte konstigt att folk som kan sina vandringssägner drar öronen åt sig. Myter om till exempel sadister som placerar rakblad bland lösgodis eller i äpplen har cirkulerat länge. Mindre känt är det som folklorister kallar ostension, det vill säga när somliga genomför idéerna i vandringssägnerna i verkliga livet.

När vasslipade pålar och järnrör sommaren 2013 hittades i Örkelljunga intervjuades folkloristen Bengt af Klintberg om saken.

– Tyvärr är det såhär att det finns något kittlande i det här, i tanken på att någon hoppar ner och skadas. De flesta tycker sånt här är otäckt, och tar det som intäkt för att aldrig hoppa i utan att kontrollera vattnet. Men så har vi då den här otroligt lilla procenten som istället blir copycats, sa af Klintberg till P4 Kristianstad.

Detta är förmodligen vad som hänt i East Moline, där någon alltså klistrat upp rakblad i häng-och-släng-leksakerna i en lekpark, uppenbart menade att skada de barn som leker där. Enligt lokaltevekanalen KWQC har en tvååring skadats, och polisen utreder fallet.

Enligt en artikel i Quad-City Times har ett fall av vandalism även upptäckts på en annan, närliggande lekpark, men det är oklart om de två fallen hör ihop. Hur som helst är alltså denna historia tyvärr sann.

Få svenskar känner till lokaltevekanalen KWQC, och tycker nog sajten ser lite obekant ut vid första anblicken. På sistone har många sidor med halvseriös design dykt upp, som livnär sig på att återpublicera spektakulära nyheter utan någon närmare faktakoll. Detta kan spela in i att så många rapporterat in den som vandringssägen.

Ett tips från Viralgranskaren inför kommande liknande fall är därför att göra en sökning på källan. I det här fallet hittar den som googlar KWQC kanalens sida på Wikipedia, och där kan man läsa sig till att det är en journalistisk produkt som källgranskar nyheter innan de publiceras. Kontentan? Det är alltid bra att kolla källan – man kan upptäcka såväl en bluff som helt vanlig traditionell journalistik.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset