Minareten vid moskén i Fittja.
Minareten vid moskén i Fittja.

Polisen ger Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona tillstånd till böneutrop från sin minaret, rapporterar SVT. Men polisen ställer en del krav för att utropen ska tillåtas.

Böneutropen från minareten i Karlskrona började redan förra året men det blev stopp när det visade sig att föreningen saknade tillstånd. Nu har polisen utrett Islamiska Kulturföreningens tillståndsansökan och beviljat utropen.

– Det har varit ett ganska enkelt beslut skulle jag påstå. Särskilt eftersom kommunen tillstyrkt ansökan. Då är vi två om det, säger Klas Werme, rättschef i polisregion Syd till SVT Nyheter Blekinge.

LÄS MER: Moskén fick ja till böneutrop – kyrkan fick avslag: ”Är en rättvisefråga”

Men polisen ställer en del krav för att föreningen ska få genomföra böneutrop. Ljudnivån får bland annat inte överskrida 110 decibel utomhus och 45 decibel inomhus. Föreningen är också skyldiga att själva se till att de inte överskrider bullergränser.

Inför polisens utredningen uppmanande Karlskrona kommun dem till att kontakta boende i närområdet runt minareten. Men det valde polisen att inte göra.

– Det beror på två omständigheter. Dels att vi inte anser att närboende är en part i ärendet och dels för att handläggningen hade dragit ut oerhört mycket på tiden om vi behövt göra det, säger Klas Werme till SVT.

LÄS MER: Polisen säger ja till böneutrop från moské

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset