Gärna valfrihet i välfärden. Men till vinster blir det nobben, visar Som-institutets mätning av svenskarnas inställning.

Nej till vinstutdelningar och privatiseringar – ja till valfrihet och ideella organisationer, sammanfattar svenska folkets inställning till vinster i välfärden, skriver Som-institutet i en rubrik. Institutet vid Göteborgs universitet har återkommande mätt svenskarnas inställning till välfärden och dess driftsformer.

På frågan: "Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg", svarade 57 procent 2015 att det var ett mycket bra eller ganska bra förslag. 2013 var motsvarande siffra 69 procent. 23 procent tyckte att det var dåligt eller mycket dåligt förslag, en siffra som hade växt från 13 procent 2014.

Mest negativa till vinstutdelning är vänstersympatisörer, 91 procent tycker vinstutdelning ska förbjudas, medan moderater och liberaler bara till cirka 35 procent tycker att det är ett bra förslag.

Samtidigt visar Som-institutets mätningar att cirka tre fjärdedelar av svenskarna är för valfrihet i vården och två tredjedelar inom utbildningsväsendet.

Men även bland dem som tycker att det är "mycket viktigt" med valfrihet anser 60 procent att det var ett bra förslag att inte tillåta vinstutdelning från verksamheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset