Falkenbergs kommun placerade inte ut alla SD:s valsedlar.
Falkenbergs kommun placerade inte ut alla SD:s valsedlar.

Ett inlägg om valfusk i Falkenberg har snabbt fått stor spridning på sociala medier. Påståendet om valsedlarna stämmer delvis – det fanns blanka SD-sedlar men namnvalsedlarna hade inte placerats ut av kommunen.

Inlägget som publicerade på onsdagen har på kort tid delats över 6 000 gånger.

”Valskandal i stadshuset, Falkenberg! Jag stod vid vår valstuga idag och strax efter kl.11.00 kommer det fram ett par upprörda medborgare till oss. Dom hade varit inne på stadshuset för att förtidsrösta och till deras förskräckelse fanns inga SD valsedlar framme,” står det bland annat i inlägget som är skrivet av riksdagsledamoten och SD:s ordförande i Falkenberg Sara-Lena Bjälkö.

LÄS MER: Nej, utlandssvenskar har inte fått alla partiers valsedlar utom SD:s

Inte försvarbart

Men påståendet stämmer bara delvis. Det fanns blanka valsedlar för SD men de med namn som används för personval var inte framställda.

– Det är inte försvarbart bara för att det fanns framme blanka valsedlar men jag ska lägga till det att det handlar om namnvalsedlar. Det var inte medvetet att inte skriva det från början, säger Sara-Lena Bjälkö.

Hon fick information om att namnvalsedlarna saknades vid klockan 11 på onsdagen.

– Jag stod vid vår valstuga utanför stadshuset när upprörda personer kom fram till mig och sa att vi inte har några namnvalsedlar framme. De ansvariga säger att ni inte har lämnat in några, sa de, säger Sara-Lena Bjälkö.

LÄS MER: 3 falska påståenden om valrörelsen 2018

Har polisanmälts

Personernas berättelse visade sig stämma. Det fanns inga SD-namnvalsedlar på plats i stadshuset i Falkenberg. När Sara-Lena Bjälkö konfronterade en av de ansvariga påstod han att det inte hade kommit in några namnvalsedlar från partiet.

– Jag stod på mig och följde med in i ett rum och då ser han att det visst fanns valsedlar. Vi hade lämnat in 2 000 och de låg där oöppnade. Jag blev upprörd och tyckte att det inte alls var demokrati. Han sa att han ber om ursäkt. Sen gick jag ut och sa att ni som tänkt rösta på oss kan vara lugna namnvalsedlarna kommer om några minuter.

Nu har Sara-Lena Bjälkö polisanmält händelsen.

”Kan inte påverka valresultatet”

Valnämnden i Falkenberg, som ansvarar för att namnvalsedlarna som partierna lämnat in sedan läggs ut till väljarna, förklarar att det begåtts ett misstag. Sverigedemokraterna hade lämnat in namnvalsedlar men när de ansvariga flyttade valsedlarna från ett bord till ett annat följde inte SD:s med.

– Vi beklagar verkligen detta djupt och ser allvarligt på att det händer sådana här saker, säger Majlis Wolfhagen, opolitisk ordförande i valnämnden i Falkenbergs kommun.

Totalt hann ett 50-tal personer rösta innan felet uppdagades, enligt Majlis Wolfhagen.

– Man måste se vilken proportion detta har. Det som inträffat kan inte påverka valresultatet. Det är endast namnvalsedlarna för Sverigedemokraterna som inte funnits tillgängliga under de första timmarna i vallokalen i stadshuset, säger hon.

Den som känner att man röstat på fel på grund av händelsen har möjlighet att göra om sitt val på valdagen.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset