I samband med fallet om 17-åriga Lisa Holm gick ryktesspridningen väldigt långt, säger Jack Werner.
I samband med fallet om 17-åriga Lisa Holm gick ryktesspridningen väldigt långt, säger Jack Werner.

Vid uppmärksammade brottsfall blir ofta oskyldiga människor uthängda. Något som kan få ödesdigra konsekvenser. Jack Werner anser att alla måste ta sitt eget ansvar i känsliga situationer. ”Kan du stå för det du skriver? Om inte, publicera dig inte”, säger han.

Vi ser det gång på gång. Ett uppmärksammat brott sker och spekulationerna sätter genast igång på nätet.
 

► LÄS MER: Han hängdes felaktigt ut som nätpedofil: Kan hända vem som helst


Någon kollar upp en adress och hittar ett intressant namn, nästa person lägger upp personens Facebookprofil och en tredje berättar en personlig anekdot om personen. I nästa stund visar det sig att nämnda person är oskyldig. Vad driver folk till detta beteende?

– Dels den mänskliga och ständiga nyfikenheten över vem som gömmer sig bakom en för tillfället okänd identitet, men också en självbild hos många formanvändare att de är någon slags hobbydetektiver, säger Jack Werner, sociala medier-expert och Metrokolumnist.

Han menar att det kan bygga en sorts samhörighet att tillsammans ta reda på något som andra inte känner till om ett brottsfall. Men ofta blir det fel. Och vad konsekvenserna av en felaktig uthängning blir skiljer sig från fall till fall, menar Jack Werner.

När 17-åriga Lisa Holm försvann förra året skapade det ett enormt engagemang – och ryktesspridningen gick väldigt långt. En man, som senare visade sig vara oskyldig, pekades ut som potentiell kidnappare.

– Han hängdes ut på sociala medier över hela landet, detta i kombination med att han verkade vara väldigt utsatt gör att jag tror att han periodvis svävat i livsfara på grund av uthängningen. Andra får ”bara” sitt rykte förstört.

Finns det något sätt att förebygga att oskyldiga människor hängs ut?

– Ja, genom att börja se sina egna publiceringar på nätet som något som måste vara etiskt acceptabelt. Kan du stå för det du skriver? Om inte, publicera dig inte.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset