"Storyn om Game of Thrones-läraren är Klintberg 2.0" Blir Daenerys Targaryen så här trött av att förvandlas till vandringssägen?
"Storyn om Game of Thrones-läraren är Klintberg 2.0" Blir Daenerys Targaryen så här trött av att förvandlas till vandringssägen?

En lustig story om en lärare som fick ordning på klassen med okonventionella medel har publicerats i flera svenska medier. Men när Jack Werner tittar närmare på källorna faller allt.

THE ARTICLE IN ENGLISH: "Dear journalist colleagues, this is why we shouldn't publish stories based on anonymous web comments"

När den svenska skolan ser ut att gå åt pipsvängen är goda råd dyra. Kanske är det därför en berättelse om en innovativ lärare, som genom att hota med att berätta vilka som dör i den kommande säsongen av succéserien Game of Thrones fått ordning på sin stökiga klass, fått sådan spridning i svenska medier.

I Sverige har den publicerats av tre större medier, Expressen, SVT och Nyheter24. De refererar till lite olika källor, men om man följer dem leder de alla till en och samma sajt: Danstonchat.com, en sajt där man anonymt kan skicka in roliga citat från chattar. När jag når Rémi Cieplicki, dess administratör, berättar han att citatet i fråga skickats in av en person som varit medlem i snart ett år.

– Men vår kö av inskickade bidrag att publicera är alltid lång, så det här skickades förmodligen in för tre-fyra månader sedan, säger han.

 

Citatet som publicerats har setts av 170 000 personer på sajtens Facebooksida, och är det mest delade och spridda på hela sajten på sistone. Men det har inte gått att kontrollera dess autencitet alls. Personen som bidrog med citatet är som sagt anonym, och kan lika så gott ha hittat på allting så vitt vi vet. Ändå har det publicerats i tidningar och medier över halva världen.

Något som Rémi Cieplicki inte direkt märkt av.

– Du är den andra journalisten som kontaktar mig om det här. Den första var fransk. Resten har väl bara copy-pastat, antar jag, säger han.

Ändå ringer den första varningsklockan vid bara anblicken av historiens övergripande drag. Så här skriver SVT i sin artikel, rubricerad ”Game of thrones-spoiler ny metod för belgisk lärare”:

”I Belgien har en lärare i matematik fått nog av hur eleverna pratade och störde lektionerna. Till slut frågade han klassen hur många som följde serien ’Game of Thrones’.

Många av eleverna räckte upp handen, men klassen tystnade inte. Efter att ha hotat med att avslöja vilka av rollfigurerna som dör på vilket sätt i tredje säsongen satte han sin plan i verket.”

Ni som läst flera av Viralgranskarens artiklar ser naturligtvis direkt varningsklockan: Det finns inga konkreta geografiska detaljer, ingen närmare angiven tid för när detta skulle hänt och inga namn. SVT nämner i slutet av sin korta artikel att storyn ”publicerats anonymt på ett belgiskt internetforum” och därför inte går att verifiera.

Frånsett faktafelet i att Danstonchat.com är franskt och inte belgiskt så är denna brasklapp inte så övertygande, i och med SVT:s tvärsäkra rubrik och ingress.

Och med källorna är det alltså minst sagt si och så. I Expressen framkommer det inte att berättelsen utgår från Danstonchat.com, utan den sajten nämns som en fristående plats där en av eleverna berättade om händelsen. Källorna är istället belgiska Niewsblad och brittiska Telegraph. Den brasklapp för att storyn kan vara påhittad som åtminstone den förstnämnda tidningen publicerade har inte hängt med till Expressen. Där presenteras den som en självklart sann story. Så även på Nyheter24.

Det är inte konstigt att denna story gör succé. Ett snabbt och enkelt trick för att få tyst på bråkiga elever är inte bara en våt dröm för många lärare – det är en symbol för den framgångsrika skola så många svenskar just nu sitter och längtar efter. Historien anknyter till ett socialt problem som just nu präglar samhällsdebatten, och gör det med hjälp av en känsla många känner igen: Suget efter att ostört få uppleva spänningen i en uppskattad teveserie.

Detta är en vandringssägens anatomi i ett nötskal. Detta är Klintberg 2.0.

Men det hade lika gärna kunnat vara en smart reklamkampanj för den kommande fjärde säsongen av Game of Thrones. En mycket lyckad sådan, får man väl tillägga. Nu nekar visserligen Rémi Cieplicki, Danstonchat.com:s utgivare, till att citatet skulle vara reklam, och att någon spinndoktor varit ute och planterat det för tre-fyra månader sedan ter sig osannolikt, men detta visste varken SVT, Nyheter24 eller Expressen om när de publicerade. Inte heller om storyn i överhuvudtaget var sann. Jag är ju som sagt den enda svenska journalist att i överhuvudtaget granska storyns källor.

Det här är en anonymt publicerad kommentar på Internet. Det är allt.

Viralgranskaren skapades inte för att granska sanningshalten i mediernas rapporterande. Men när en historia som präglas av så osäkra källor plötsligt cirkulerar i riksmedia, då får vi göra ett undantag från den riktlinjen. Vandringssägner är intressanta, det tycker inte minst jag själv. Men om de ska publiceras i stora tidningar är det bra om de markeras som just sådana.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset