I går skrev Metro om att Jacke Arklöv hade problem på sin nya anstalt, Storboda som ligger norr om Stockholm.
I går skrev Metro om att Jacke Arklöv hade problem på sin nya anstalt, Storboda som ligger norr om Stockholm.

Livstidsdömde Jackie Arklöv, 43, mår mentalt dåligt och vädjar om hjälp. Men trots att rättsmedicinalverket rekommenderat att han bör få träffa en psykolog har Arklövs ansökan avslagits. Enligt säkra uppgifter till Metro hotar polismördaren nu att JO-anmäla kriminalvården.

Metro kunde i går avslöja att Jackie Arklöv har problem på sin nya anstalt, Storboda norr om Stockholm.

Arklöv har vid minst ett tillfälle isolerats för sin egen säkerhets skull efter att ha hotats av medintagna. Polismördaren ska bland annat har kallats ”golbög” i skriftliga hot från en eller flera personer på anstalten.

Men det är inte Arklövs enda problem.

LÄS MER: Sara: Stalkern gick runt med min bild och letade 

Enligt säkra uppgifter till Metro har Malexander-mördaren vid ett flertal tillfällen vädjat om psykologhjälp. Även rättsmedicinalverket (RMV) har i ett utlåtande rekommenderat att Jackie Arklöv ska få ”samtalskontakt med psykolog”.

Storboda som anstalt saknar en egen psykolog och har istället ett samarbete med Norrtäljeanstalten, vars psykologer uppkommit som ett alternativ. 

Personal på Storboda har varit i kontakt med Norrtäljeanstalten och psykologerna där har också tagit del av RMV:s utlåtande för att avgöra om de ska behandla Malexandermördaren.

LÄS MER: Här är männen som köper sex 

Svaret från Norrtäljeanstalten har dröjt och en allt mer desperat Jackie Arklöv har minst en gång i veckan legat på anstaltspersonalen på Storboda om att han måste få hjälp. Det har gått så långt att han inkommit med en hemställan i ärendet där han understryker att han inte fått någon hjälp alls i. Arklöv skriver vidare att han har för avsikt att ”JO-anmäla eller kontakta media om han inte får hjälp”.

Tillslut – efter närmare en och en halv månads väntan – svarade Norrtäljeanstalten att de inte ”kan vara behjälpliga med psykologkontakt” åt Jackie Arklöv.

Storbodas personal fortsätter nu försöken att hitta en psykolog som kan behandla den livstidsdömde fången.

Jackie Arklövs fängelsedom

# I förra veckan stod det klart att Jackie Arklöv inte får sitt livstidsstraff tidsbestämt. Hovrätten skrev att de ”sammantaget finner /…/ att det finns en konkret och beaktansvärd risk för att Jackie Arklöv återfaller i brottslighet av allvarligt slag”.

# Arklöv har ansökt om att få livstidsstraffet tidsbestämt flera gånger, men han har blivit nekad varje gång. Göta hovrätt konstaterar i sitt beslut att Arklöv flera gånger har utsatts för våld och andra provokationer av medfångar men att han inte låtit sig provoceras – det borde egentligen tala för den dömde polismördaren. 

# Samtidigt har Jackie Arklöv misskött sig. Han har bland annat påkommits med att ”tjuvröka” i sin cell och även smugglat in dvd-skivor med pornografiskt innehåll.

# Göta hovrätt menar att det faktum att Jackie Arklöv inte har haft några permissioner på egen hand utgör det största hindret för att han ska få ett tidsbestämt straff.

Rånade bankkontor i Malexander

# För nära 18 år sedan, den 28 maj 1999, rånade Jackie Arklöv, tillsammans med Tony Olsson (numera Byström) och Andreas Axelsson, ett bankkontor i Kisa.

# I byn Malexander, inte långt från Kisa, blev poliserna Olle Borén och Robert Karlström ihjälskjutna på nära håll med sina egna tjänstevapen efter att de skottskadats av rånartrion. 

# Jackie Arklöv erkände två år senare att det var han som avlossade dödsskotten.

LÄS MER: De är förbjudna att ha djur – men struntar i det 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset