Kanske blir delningsekonomins genomslag, om det nu sker, också ett uppsving för hyresrätten, menar Jacob Bursell.
Kanske blir delningsekonomins genomslag, om det nu sker, också ett uppsving för hyresrätten, menar Jacob Bursell.

En skallig tvåbarnspappa på en sparkcykel och susande hem från arbetet. Visst, jag upplevde enligt förväntan hur min värdighet lämnade ett snigelspår bakom det futuristiska fordonet. Men skammen bedarrade och efter någon kvart susade jag med högburet huvud in på min gata och parkerade skotern, skriver Jacob Bursell.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

För någon månad sedan använde jag det här utrymmet till att göra mig jättelustig över de nya fordon som trafikerar Stockholms gator. De eldrivna sparkcyklarna för vuxna människor, som någon riskkapitalist har strösslat över staden.

Det är som om det sitter ett sovjetiskt filter över kameralinsen. Bara språket låter omodernt.

Sedan stod jag där i förra veckan: en skallig tvåbarnspappa på en sparkcykel och susande hem från arbetet. Visst, jag upplevde enligt förväntan hur min värdighet lämnade ett snigelspår bakom det futuristiska fordonet. Men skammen bedarrade och efter någon kvart susade jag med högburet huvud in på min gata, parkerade skotern, och gick uppfriskad hem till familjen.

LÄS MER: Jacob Bursell: Varför ska kommuner klara sig utan bidrag?

I bland hör man näringslivsfolk och tyckonomer säga hur utvecklingen i samhället bara går fortare. Det är svårt att förhålla sig till sådana påståenden utan att ha levat i det förflutna. Men nog är det fascinerande att begrunda hur mycket som har hänt på bara, säg, tjugo år. Titta bara på ett SVT-inslag från 90-talet. Det är som om det sitter ett sovjetiskt filter över kameralinsen. Bara språket låter omodernt.

Någonting som har vuxit fram under de här åren är ju idén om en delningsekonomin. Okej, kanske inte idén, men själva fenomenet. Jag har inte varit frälst. Vi svenskar gillar ju att hålla oss för oss själva. Vill vi verkligen sätta oss i en bil som luktar grannens rakvatten? Kommer vi verkligen hyra ut borrmaskinen för att tjäna 80 kronor i månaden?

Egentligen handlar ju delningsekonomin om att resurser utnyttjas bättre om man delar på saker

Men en del idéer kommer onekligen att fastna. Och risken eller möjligheten (välj själv) att just de eldrivna sparkcyklarna fastnar är nu, enligt min senaste bedömning, överhängande.

LÄS MER: Jacob Bursell: Varför pratar politikerna om ansvar?

Egentligen handlar ju delningsekonomin om att resurser utnyttjas bättre om man delar på saker, i stället för att äga dem själv. Det sägs ju att våra bilar står still över 90 procent av tiden, vilket är ett fullständigt vansinne. Då är grannens rakvatten att föredra, åtminstone ur samhälls- och miljösynpunkt. Men därför hamnar mina tankar osökt i bostadsmarknaden.

Att äga sin egen bostad blev ju ett ideal i slutet av 1900-talet. Men hur effektivt är det egentligen att alla lånar till en egenbostad? Och vill folk verkligen bära den typen av skuld och risk i framtiden?

Kanske blir delningsekonomins genomslag, om det nu sker, också ett uppsving för hyresrätten. Det har ju onekligen sina fördelar att kunna omlokalisera då och då.

Av: Jacob Bursell, Kapitalet.se

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset