"Det finns en risk att nollräntepolitiken inte åldras med någon större värdighet. Vad ska det stå i historieböckerna? Banksystemet exploderade, så vi gjorde pengar gratis?"
"Det finns en risk att nollräntepolitiken inte åldras med någon större värdighet. Vad ska det stå i historieböckerna? Banksystemet exploderade, så vi gjorde pengar gratis?"

I Sverige har en hel generation belånat sparkapitalet två, tre gånger och gått all in i fastigheter. Vad händer med riskviljan och entreprenörskapet om räntan stiger?, frågar sig Jacob Bursell.

Juicero, juicepressen som tilldrog sig en miljard i riskkapital, är nere för räkning. Förvisso var den uppkopplad mot nätet, och en del av en hel distributionsapparat. Det var en vansinnigt ambitiös idé som skulle förändra hur vi människor konsumerar… juice. Eller kanske var det bara en vansinnig idé. Nu är i alla fall tillverkningen stoppad.

LÄS MER: ”Jacob Bursell är ny kolumnist i Metro”

Det finns en risk att nollräntepolitiken inte åldras med någon större värdighet. Vad ska det stå i historieböckerna? Banksystemet exploderade, så vi gjorde pengar gratis? I Sverige har en hel generation belånat sparkapitalet två, tre gånger och gått all in i fastigheter. Vad händer med riskviljan och entreprenörskapet om räntan stiger? Över hela jorden lånar företag och nationer pengar tjugo, trettio och till och med femtio år in i framtiden, och till priser som i alla tider varit mer eller mindre otänkbara. Det känns ju inte så sunt. 

Ska man se någonting positivt i detta så har dock centralbankerna också dragit igång en innovationscirkus som sannolikt flyttar fram människans positioner snabbare än någonsin. Visst, tillgången till organisk betjuice hörde kanske inte till Homo sapiens gordiska knutar. Och Snapchats digitala röksignaler löser kanske inte heller några egentliga problem (dessutom förlorar bolaget 3 miljarder kronor i kvartalet). 

LÄS MER: ”Jacob Bursell: Sverige borde hoppa på tåget med Hyperloop”

Men mitt i feberyran föds och göds företag som i ett hysteriskt tempo tempo gör världen bättre. De vänder ut- och in på transportsektorn, sjukvården, matindustrin och utbildningssystemen. Och många av dem hade inte klarat sig en månad utan den närmast maniska riskvilja som centralbankerna trollat fram. Att mycket dödkött släpas med på resan må va hänt, men Darwin löser väl det när räntorna stiger. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset