Ekonomijournalisten Jacob Bursell skriver att man borde klumpa ihop de röda dagarna till en längre semester.
Ekonomijournalisten Jacob Bursell skriver att man borde klumpa ihop de röda dagarna till en längre semester.

Hur många gånger är det rimligt att en vecka kapas på mitten? Våren är ren terror för alla som älskar att jobba, och för de som helt enkelt måste jobba, skriver Jacob Bursell.

Det här är nog ingen populär idé. Kanske nog inte en idé som kan eller ens bör genomföras. Men man kan ju åtminstone leka med tanken: Vad händer om man helt enkelt stryker alla de här röda dagarna? Hur många gånger är det rimligt att en vecka kapas på mitten? Våren är ren terror för alla som älskar att jobba, och för de som helt enkelt måste jobba.

Visst, väldigt många ser väl de här dagarna som välkomna pauser i vardagen, och det får man respektera. Men jag gissar att det finns åtminstone ett släkte i det här landet som inte ger mycket för det här konceptet. Jag tänker på alla småföretagare.

LÄS MER: Jacob Bursell: Vissa branscher verkar jobba i en helt egen tidszon

Själv har jag en verksamhet där vi gör ett radioprogram om ekonomi, med principen att släppa ett avsnitt varje måndag, även om jorden går under. Jag ser det som en service till trogna lyssnare, men också som en förvisso futil protest mot tidningsbranschens tidningsfria dagar. Just de dagar som man för en gångs skull har tid att läsa, så kommer det ingen tidning. Det har förstås sina förklaringar, men det är oerhört provocerande.

Fyra dagars arbetsvecka för en egenföretagare innebär endast att fem dagars arbete ska utföras på fyra.

Den här principen gör dock att våren alltid blir ett gissel, eftersom en stor del av tiden försvinner. Jag kan omöjligen vara ensam om att uppleva frustration över det här. Det måste finnas många företagare i landet vars verksamhet eller åtminstone ambitioner inte tar någon hänsyn till att Jesus är död.

Potentiella kunder ska uppvaktas, vilket är besvärligt om de inte arbetar. Existerande kunder ska hållas glada, vilket är svårt om din personal är ledig. Visst, ett och annat papper borde man väl hinna vända på annandag påsk. Men då finns det troligtvis en familj som har ledigt från jobb och skola, så den dagen ryker den också.

LÄS MER: Jacob Bursell: Skatteplanerar – vi ägnar oss åt det för att vi gillar pengar

Fyra dagars arbetsvecka för en uttråkad tjänsteman är ju kanon. Men fyra dagars arbetsvecka för en egenföretagare innebär endast att fem dagars arbete ska utföras på fyra.

Och när man tänker på det – för oerhört många människor finns det väl inga egentliga skäl att högtidlighålla de här dagarna? Så kan man inte bara klumpa ihop dem till en extra semester, som arbetstagaren sedan får förvalta efter eget tycke? Lite andefattigt förvisso, det skulle göra livet ­enklare för många.

Jacob Bursell, ekonomijournalist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ekonomi