Sydafrikas president Jacob Zuma klarade sig – igen. Arkivbild.
Sydafrikas president Jacob Zuma klarade sig – igen. Arkivbild.

Flera av hans ministrar har fått nog. Men det styrande partiet ANC håller inte med. Efter en livlig debatt meddelar partiet att Sydafrikas skandalomsusade president Jacob Zuma klarat sig ur ännu en kris.

Minst fyra ministrar har uppmanat ANC:s verkställande utskott att ställa presidenten inför en misstroendeomröstning. Men efter en debatt som ANC:s generalsekreterare Gwede Mantashe beskriver som hård och stundtals svår beslutade det styrande partiet att inte ställa sig bakom kraven på Zumas avgång.

Lokala medier har beskrivit stämningen på ANC-mötet som spänd, med ministrar som hotat att själva avgå om Zuma stannar. Presidenten rapporteras själv häftigt ha försvarat sig och meddelat att han aldrig tänker lämna sin post.

Zumas tid vid makten har präglats av en rad skandaler, bland annat gällande hans privatliv. Kritiken har fått fart sedan det kommit fram nya uppgifter om hans kopplingar till den rika affärsfamiljen Gupta och dess misstänkta inflytande över regeringen.

De senaste månaderna har allt fler fackföreningar, ANC-aktivister, civila grupper och företagsledare krävt Zumas avgång. Men många partimedlemmar och parlamentsledamöter är fortsatt lojala med presidenten, som överlevt flera försök att få bort honom från makten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset