”H eteropar behöver inte bestå av två heteropersoner ”, skriver Julia Skott.
”H eteropar behöver inte bestå av två heteropersoner ”, skriver Julia Skott.

”Jag och min kille riskerar inte spö bara för att vi tycker om varandra, men jag ska inte behöva stå utanför gemenskapen för att jag ’passerar’ som straight”, skriver Metros Julia Skott.

I Pokémon Go ska du välja lag när du har nått nivå fem. Röda, blåa, eller gula. Sen får du aldrig byta.

Ibland är det som att samhället tror att människor funkar likadant – men det finns bara två lag. Du väljer och sen får du stå ditt kast. En kvinna som lever med en man? Heterosexuell. En kvinna som lever med en kvinna? Homosexuell. Först det ena, sen det andra? Då var du ju egentligen hela tiden straight. Eller lesbisk.

Sexualitet avgörs tydligen från utsidan, av andra människor, beroende på vem någon håller i handen.

Jag som har gift mig med en man har dessutom låst in mitt val lite extra. Ringen och kalaset har effektivt suddat ut min bisexualitet. Jag har tänkt leva med honom resten av livet, ta i trä och spott spott och så, och då kan jag inte vara något annat än heterosexuell. Hade det blivit en kvinna hade jag åtminstone varit mer välkommen under regnbågsparasollet.

►LÄS MER: Ditt osmakliga skämt gör våldtäkt till vardag

Varje år klagar vissa HBTQ-personer på straighta par i parken eller paraden. De har inget där att göra, tycker man. Och till viss del kan jag förstå det – men ett heteropar behöver inte bestå av två heteropersoner. Det är ett osynliggörande av människors sexualitet, deras historia och deras känslor att definiera dem utifrån vem de för tillfället ligger med. Ja, jag och min kille har det lättare på många sätt och riskerar inte spö bara för att vi tycker om varandra, men jag ska inte behöva stå utanför gemenskapen för att jag ”passerar” som straight.

Har ni hört talas om pronomen-leken? De språkliga krumbukter man kan få ägna sig åt för att inte avslöja att ens partner har samma kön. Jag kommer på mig själv att göra motsatsen, att formulera mig noggrant och prata om män-och-kvinnor som för att påminna folk att inte anta saker.

Ibland frågar någon en heteroperson hur de visste att de var hetero, eller hur tidigt de visste det, eller hur de kan veta det om de aldrig legat med någon av samma kön. Det är tänkt som en syrlig poäng om hur vi pratar om homosexualitet, men bisexuella kan få den sortens ifrågasättande från båda håll. Om du nu prompt ska tjata om bisexualitet måste du förtjäna ditt simborgarmärke med lagom mycket sex av varje sort. Annars är det bara larv.

►LÄS MER: Därför måste vi föräldrar våga stå upp för våra hbtq-barn

Det finns massa trevliga klyschor om bisexuella. Vi är slampiga, vi är veliga, vi är giriga, vi vill verka lite coola. Bisexuella kvinnor är egentligen straighta och vill ha uppmärksamhet, och bisexuella män är egentligen bögar som inte vågar komma ut hela vägen ur garderoben. Någon som är bisexuell har hela världen att välja på och kommer därför garanterat att vara otrogen. Och så vidare.

Jag är dålig på att ragga. Jag är velig men inte kring det här, jag är girig men inte mer än gemene man och jag vill väldigt gärna verka cool men är så töntig att lite bisexualitet inte gör någon skillnad till eller från. Och så vidare. Jag råkar gilla både tjejer och killar och det är det enda jag garanterat har gemensamt med alla andra bisexuella.

De röda, gula och blåa lagen i Pokémon Go sägs ha särskilda egenskaper. Tydligen väljer de flesta blått, för att det är alternativet i mitten på skärmen. Så funkar hjärnan. Lustigt då att mittemellan-alternativet utanför spelet så ofta glöms bort. Eller anklagas för att vilja samla alla monster. I sin säng.

+ I år har Pride ett gäng bi-fokuserade evenemang! Inklusive ett samtal mellan undertecknad och Emil Åkerö idag tisdag, på Kulturhuset, om osynliggjorda HBTQ-grupper på TV.

- Att vissa fortfarande tror att Pride handlar om att visa upp sig och chockera. Både historien och firandet är så mycket mycket större och viktigare än så.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn