När Ann-Sofie Lundin skapar musik till soloprojektet Min Stora Sorg fungerar låtskrivandet som en utlämnande dagbok. – Tidigare har jag skämts lite för att jag går med känslorna utanpå, säger hon.

Ann-Sofie Lundin, 31, har gjort musik i flera konstellationer, bland annat som duon Idiot Kid. För två, tre år sedan började hon göra egen musik under namnet Min Stora Sorg. 

– Namnet känns inte litet och deppigt utan mäktigt och allmängiltigt. Jag googlade ”min stora sorg” och folk använder uttrycket när de berättar om en pappa som har cancer och ”min stora sorg är att jag inte tål nötter”. Uttrycket är så dramatiskt och jag gillar hur vi använder det i svenskan,
säger Ann-Sofie Lundin. 

Hon är inte orolig för att namnet kommer att göra att hon uppfattas som deppig.

– Nej, musiken är inte introvert och jag är utåtriktad.

Min Stora Sorg mixar hårda klubbeats med självutlämnande texter.

– I popvärlden finns ett bejakande av det som inte är på allvar och det rimmar illa med min personlighet, säger Ann-Sofie Lundin.

 Hon beskriver sitt låtskrivande som att skriva dagbok – en mening föder en annan. 

– Jag är ganska utlämnande och tidigare har jag skämts lite för att jag går med känslorna utanpå. Jag är privat i låttexterna men jag sjunger inte namnen på dem de handlar om.

Ann-Sofie Lundin pratar engagerat om att fler tjejer tar plats i musikbranschen på egna villkor och att ”vi måste sluta jämföra kvinnor med varandra”. 

Har du ett genustänkt med Min Stora Sorg?
– Det är svårt att inte ha det. Jag är politisk och då blir det omöjligt att ställa musiken utanför det. Jag är queer och då blir min musik också det. Men jag tillhör inte någon organisation, säger hon.

Lotta Bergseth
”Jag är queer och då blir min musik också det”
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset