Vad är det egentligen för fel med att amma sin kompis barn? Den frågan har Jessica Anne Colletti ställt – och skapat en häftig debatt på nätet. Barnmorskan: ”Känner man personen väl finns det inget negativt”.

Jessica Anne, från Pennsylvania, USA, delade en bild när hon ammar två barn via bloggen Mama Bean. Sannolikt hade det inte blivit särskilt många reaktioner om det inte var för att den ena pojken inte är hennes, utan hennes kompis. 

– Jag passar hennes son när hon är på jobbet och jag har ammat båda i ett år, säger hon till Mama Bean. 

Hon menar att detta ger pojkarna ett speciellt band och kallar dem ”mjölksyskon”. 

Sedan bilden lagts upp på Mama Beans Facebooksida har hundratals personer kommenterat den. Många skriver att det verkar vara en genial lösning och önskade att de själva kunde ha en ammande barnvakt. 

LÄS MER: Så många tycker det är okej att amma offentligt

Andra tycker att bilden är stötande och att amning borde vara ett band som är förbehållet mamman och hennes egna barn. 

”Amma inte någon annans barn … det är bara fel”, skriver en kommentator. 

Att amma någon annans barn är inte farligt, förutsatt att den som ammar inte har några sjukdomar som kan överföras via mjölken, menar Ros-Marie Sädås, amningsbarnmorska på Östra sjukhuset i Göteborg.

– Känner man personen väl finns det inget negativt. Det får kvinnan som lånar ut sitt barn avgöra, säger hon till Metro.

Att amma någon annans barn är inte ett nytt påfund. Bland högre samhällsklasser har det vanligt med ammor, delvis för att det ansågs tillåta kvinnan att snabbare kunna bli med barn igen. I dag är ämnet mer kontroversiellt. 

LÄS MER: Ammade på uteservering – blev bortkörd

Ros-Marie Sädås tror att reaktionerna på bilden mest har att göra med att det är något vi inte är vana vid i västvärlden.

– Det är ungefär samma sak som när man ammar lite större barn, säger hon till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa