Casandra Hallberg skriver en brev till sig själv - fyra år efter hon drabbades av en ätstörning
Casandra Hallberg skriver en brev till sig själv - fyra år efter hon drabbades av en ätstörning

Du kära tonåring som tidigt började döma din kropps utseende, du fina ungdom som dagligen matas med budskapet att du inte duger och du vackra flicka som inbillat dig att du är både för mullig och för ful. Jag har ett par saker jag skulle vilja säg till dig. Inte för att du måste ta åt dig, liksom du inte vill lyssna till när din mamma talar om för dig “att hon vet hur det är”, men jag till att du åtminstone läser det jag skriver.

Du har egentligen tur som växer upp nu, på många sätt och vis. Du har en välfungerande skola att gå till, du har ett skyddsnät runt dig och vad jag vet så har du vänner i din omgivning bara ett samtal bort. Idag är allt så tillgängligt för dig och du har stora möjligheter att nå de mål du satt upp. I dag är hela världen din arena. Det är minsann skillnad från ett par år sedan, då mobilen var en stor klump och Internet bara var en “fluga”. Givetvis medför detta en massa möjligheter, men också hot.

LÄS MER: Ätstörningar är ingen tjejsjukdom ​

Har du tänkt på hur ofta du scrollar igenom din telefon och nås av råd för att gå ner i vikt, bygga muskler eller helt enkelt förändra din kropp? Har du lagt märke till hur många gånger du stått framför spegeln och klämt på din mage och på dina lår? Har du reflekterat över att du spänt dina armmuskler bara för att klargöra för dig själv att du är svag? Kanske har du inte ens tänkt på att du sagt att du ser tjock ut eller att du kommenterat någon annan människas kroppsform, utseende eller vikt. Men jag har sett dig göra allt detta.

Ifrån ett betraktande perspektiv känns det som att du tvivlar på dig själv, att du känner dig osäker i din egen kropp. Du skyler den gärna och du har börjat uttrycka en önskan om att både börja leva mer sunt och börja träna. Jag vet att det är bra att leva hälsosamt och ta hand om sin kropp, det gör jag själv så mycket jag kan. Men jag blir lite orolig när du säger att du vill gå ner i vikt, också undrar jag varför du drömmer om en smalare, mer tonad kropp.

LÄS MER: Maja, 30, hade anorexia: Sjukdomen hindrade mig att träffa kompisar 

Det är givetvis bra att ta hand om sin kropp och jag tänker inte avråda dig från det. Men jag vill att du tänker på varför. Handlar det om att må bättre eller handlar det egentligen om en underliggande förhoppning att försöka efterlikna samhällets kroppsideal? Jag känner dig så väl att jag vet att utseende inte är viktigast för dig, egentligen. Min störta rädsla är att du skall bli så fixerad vid din kropp att det skadar dig. Tyvärr vet jag att det kommer att bli så.

Kära tonåring som växer upp med budskapet att du inte duger. Du fina ungdom som dagligen jämför dig med andras kroppar. Det sista jag vill säga till dig är att våga vara snäll mot dig själv, att våga stå emot kraven och stå upp för ditt sanna jag. Du definieras inte av hur attraktiv du är eller vilken kroppsform du har. Du är så mycket mer. Du har en fantastisk personlighet, du är otroligt snäll och jag vet att du alltid gör ditt bästa. Fina tjej, du är så mycket mer än en kropp. Du är en människa. Må väl. 

// Ditt 4 år äldre jag som talar till dig innan du drabbades av en ätstörning

Casandra Hallberg, Grundare av Iamproud

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn