I början av mars föder jag första barnet. På ett sjukhus på Manhattan, New York. Det kan man ju tycka är sådär "förmer". Snobbigt och märkvärdigt. För mig handlar det mest om trygghet. För är svensk förlossnings och mödravård säker? Enligt SCB:s befolk­nings­prognos kommer födslarna att öka under de närmsta fem åren, babyboomen fortsätter. Samtidigt leder Sverige den nordiska ligan vad gäller förlossningsskador. Och om somrarna jagar BB:n över hela landet desperat efter vikarier.

Du har kanske hört talas om "Barnmorskeuppropet"? Om inte, ett gäng barnmorskor i Stockholm som fick nog. Av sin arbetssituation och bristande patientsäkerhet. Bland annat upplevde de sig knappt ha tid att gå på toaletten eller vara såpass engagerade som de ansåg krävdes för en trygg vård, under arbetstid. En hel tredjedel funderade på att lämna yrket. Det spred sig snabbt till andra delar av landet. Fler och fler barnmorskor slöt upp. Vad de vill med "Barnmorskeuppropet"? "En barnmorska per kvinna i aktivt förlossningsarbete, barnmorskor i alla organ där besluten om förlossningsvården tas, och en vård där kvinnan får välja var hon vill föda - alltifrån i den högspecialiserade vården till att föda hemma.", går bland annat att läsa i deras manifest. Låter det orimligt? Snarare väldigt självklart va?

Svensk vård är fortfarande hyfsad överlag. Men desto mer välfärden monterats ner i samma takt som typ riskkapitalister börjat sko sig på folks hälsa och ohälsa... Desto mer av ett sjukvårdslotteri har vi fått. Förlossningsvården är inget undantag. 

Jag vill inte behöva vara rädd för att föda mitt barn i en korridor, eller i baksätet på en bil på väg till ett annat BB i en annan stad. Jag vill inte bli förlöst av sönderstressad personal som behöver vara uppe i fyra kvinnors skrev samtidigt. Jag vill inte ens behöva oroa mig för att något i processen inte fungerar eftersom någon världsfrånvänd landstingspolitiker inte gjort sitt jobb. Jag vill ha en garanterad plats på ett sjukhus där specialist finns stand by, där personalen känner att de kan fokusera till 100 procent på att förlösa kvinnor så säkert som möjligt. Kalla det snobbigt om du vill.

Jag och min man är ju privilegierade som kan föda i USA. Men den möjligheten har också gett många nya perspektiv. Om barnmorskor reser sig upp i samlad trupp och säger "vi kan inte ha det såhär, kära politiker" måste även vi som ska bli förlösta kunna höja våra röster, mer. Det är ju våra kroppar! Vår hälsa, vår säkerhet!

Sverige behöver ett förlossningsupprop. En stark reaktion på ett stort problem. Vi kan ju börja med att öppet stötta alla modiga barnmorskor som vågar kliva fram och vittna om allvarliga brister. Sen kan vi fråga oss: vad för typ av förlossningsvård vill jag ha? Och hur kan jag manifestera för det? För vad mer som är självklart är givetvis: alla kvinnor måste ha rätt till en lika trygg förlossning!

+ Veckans plus går självklart till alla underbetalda och slitande barnmorskor som försöker tälja guld av ruttet trä.

– Men hallå nya regeringen. Dags att kavla upp ärmarna? Ut på landets BB:n med er.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset