Anna Caracolias – Mobilentreprenör

Jag brukar ibland fundera på om jag är entreprenör eller småföretagare. Nästan alltid landar jag i småföretagare. Vet inte varför. Det  är antagligen så att det inte spelar någon roll.

Det finns andra saker som är viktigare när man driver ett mindre bolag. Som att sälja och att få betalt. Att ha en säljbar produkt eller tjänst kräver att man vidareutvecklar sitt erbjudande och att man vårdar sina kunder. Och hur gör man det på bästa och mest effektiva sätt?

Den senaste tiden har det varit fullt upp med konferenser och seminarier. De verkar komma i stora skov.  Mobile Marketing, Internetdagar, Mobila Affärsmodeller, Entreprenörs  Tweetup, Sweet Sunday Web Crunch (ok, återkommande) och många fler.

Det finns få saker som slår att gå hem från en konferens med ny kunskap, nya kontakter och framför allt nya affärer. Men det är inte alltid så.

Genom åren har jag  ofta funderat på om det är värt att lägga tid och pengar på konferenser, plus det nattarbete som som det ofta innebär för att komma ikapp förlorad arbetstid. Den senaste tiden har konferensandet varit värt tiden, verkligen.

Jag är ingen superstar i det ”sociala media träsket”. Jag har få följare på Twitter, bloggar inte och den som kommunicerar med mig på Facebook vet att helvetet hinner frysa innan jag svarar. Jag är mer av en betraktare än aktiv deltagare.

Självklart plockar jag informationsgodbitar, men att chit-chatta digitalt, nja.  Jag tror att det är så enkelt att jag går igång på fysiska möten. Det är där jag trivs.

Ett specifikt möte måste jag nämna. Förra veckan var jag på en Entreprenörs Tweetup. Kallelse via Twitter för entreprenörer att träffas på en och samma plats, fysiskt.

Företeelsen bygger på att folk berättar historier om sitt företagande. Vad som helst, rätt upp och ner, inga förberedelser, inga powerpoints. Bara intressanta, gedigna och lärorika berättelser. Och förstås följs presentationerna av diskussioner, utbyte av erfarenheter och goda samtal.

Det här är en tribut till alla er som kämpar, som samarbetar, som ställer upp på andra i nätverken. Till er som tror på det goda i att samarbeta för att komma framåt. Till er som svär er fria från prestige, som tar er tid att svara på frågor, att förmedla kontakter och sälja in andra när ni själva inte fick affären. Till er som förstått att det digitala inte helt kan ersätta det fysiska mötet, utan ska kombineras.

Det här är effektivitet. Det är produktutveckling. Det är roligt.

+ #entreprenörskap
- Elaka kommentarer på Twitter på konferenser

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset