Amy Schumer råkar nu vara inte bara ett komiskt geni utan också ett hårdhudat sådant, skriver Ida Kjellin
Amy Schumer råkar nu vara inte bara ett komiskt geni utan också ett hårdhudat sådant, skriver Ida Kjellin

Komikern Amy Schumer uppträdde på Hovet i Stockholm i förrgår. Från publikhavet hördes en kille skrika "Show us your tits!". Schumer får skämta om sina egna pattar. Men det betyder definitivt inte att någon annan får göra det, skriver manusförfattaren Ida Kjellin.

Ni vet hur det är! Man ska på stand-up och har stölat sig till ett rätt gott självförtroende. Så sitter man där på parkett och mår tills någon himla blond brud kommer ut på scenen till publikens vrål och förtjusning. Vad gör man? Applåderar? Visslar? Nej! Det man självklart gör är att skrika…”visa pattarna!” En av världens mest kända komiker, Amy Schumer, uppträdde på Hovet i Stockholm i förrgår. Det hade bara gått ett par minuter innan en kille vrålade just det: ”Show us your tits!”

Amy Schumer råkar nu vara inte bara ett komiskt geni utan också ett hårdhudat sådant. Tror ni att Schumer, som målmedvetet jobbat sig upp från de sunkigaste skitklubbar där hon behövde betala folk för att komma och titta, till att som första kvinnliga komiker sälja ut Madison Square Garden, tappar fattningen? ”Vad sa du?” Hon går fram till scenkanten. ”Vad jobbar du med? Säljare, jaha du.”

►LÄS MER: Debatt: Ungas psykiska ohälsa ökar – men att svara på "varför" är inte viktigast.

Hon kisar mot honom. ”Gulligt! Men om du ropar det en gång till…” säger Schumer med sin lena stämma ”…så får du ropa det till folk på parkeringsplatsen utanför. Okej?” Showen fortsätter men ni kan säkert gissa vad som händer en minut senare.

Bam! ”Jag saknar dig redan!” kvittrar Amy medan denne humoristiske gentleman och hans generade vän eskorterades ut och jag hoppas de fick en riktigt kul kväll där ute på parkeringsplatsen.

”Visa pattarna.” Ärligt – ”visa pattarna”?! Jag skulle vilja fråga dig, säljkille, varför kände du en sådan obetvinglig lust att bröla ut just denna fras? Det verkar nämligen som att du ville tala om för Amy Schumer att hennes enda värde är att hon har just pattar. Att du inte kunde bry dig mindre om vad hon har att säga på scen. Världskänd komiker och Hollywoodstjärna, skitsamma, du har ändå rätt att avbryta hennes show! Och det med en fras som är nästan parodisk i sitt mossiga gamla kvinnoförakt.

►LÄS MER: Debatt: För tio år sedan hade jag också varit en av de som bränner bilar.

Schumers nyss släppta självbiografi är skratta-högt-rolig, men även sorglig och hemsk. Hon berättar om sexuella övergrepp, om våldsamma pojkvänner och om det hat och hån hon tvingas ta emot. Så kommer hon till ett land, där vi dunkar oss själva i ryggen för att vi är så jämställda, så händer det här?! Det är så bedrövligt att jag hoppas att det hela är någon slags bisarr fejk. Ingen vore mer lättad än jag om så vore fallet.

”Det var ju bara ett skämt, det måste hon faktiskt ta!” Så har jag sett några kommentera händelsen på Hovet, som vid det här laget spritt sig till amerikanska tidningar och blivit en stor nyhet. Det är exakt samma snack som ständigt används över hela världen, för att försvara sexuella trakasserier som tafs och kommentarer. ”Hon drar ju själv skämt om sin kropp!” säger andra. Ja hon gör det. Schumer får skämta om sina egna pattar. Som hon själv säger: det betyder definitivt inte att någon annan får göra det.

Men pattskrikar-killen! Om du är på säljmöte då ett gäng Amy-fans dyker upp och avbryter dig inför dina kunder genom att vråla ”VISA KUKEN!”, kom ihåg – det är bara är på skoj!

Ida Kjellin, tv-skribent och manusförfattare

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt