Med drömmar om att tjäna egna pengar och skaffa sig en större frihet tar tusentals ungdomar varje sommar det första steget ut i arbetslivet. Men det första mötet med arbetslivet riskerar lätt att bli en dålig start.

På dagarna gör Elsa Alm, 18 år, mackor och står i kassan. Hon har precis börjat jobba som timanställd på en snabbmatsrestaurang i centrala Göteborg. Men att få ett arbetspass är inte en självklarhet.

– I maj fick jag inga pass alls för att min chef tyckte att jag gjorde fula mackor, säger Elsa Alm.

De otrygga anställningarna har de senaste åren ökat och de så kallade sms-anställningarna blir allt vanligare. Unga tvingas inte sällan att sova med mobilen under kudden och att ständigt vara tillgängliga i väntan på nästa arbetspass.

– Ofta får man arbetspass på kort varsel och då vågar man inte säga nej för då blir arbetsgivaren besviken och säger att de måste kunna lita på att deras anställda ställer upp.

– Trygghet på min arbetsplats skulle vara en fast anställning, då vet jag när jag ska jobba. Nu måste man ställa upp på allt för att få pass. Jag skulle också vilja kunna säga nej till 10-timmarspass. Det vågar jag inte i dag eftersom jag inte vill riskera att få färre pass i sommar, säger Elsa Alm.

Få råd och stöd och läs mer om LO:s arbete för unga här

Rösta för en tryggare framtid
I höst går många unga till valurnorna för första gången. Inför valet ser Elsa Alm att trygghet på arbetsmarknaden är en viktig fråga och hon vill se att trygga anställningar blir norm.

– Får alliansen makten får vi sänkta löner och en högre hyra, och det skulle ekonomiskt inte gå ihop för mig.

I år är första gången du får rösta i riksdagsvalet. Hur känns det?

– Det känns häftigt att få vara med och bestämma. Att ta tillvara på demokratin som man faktiskt gör när man röstar, säger Elsa Alm.

 Finns det något scenario som du är rädd för?

– Det är att Alliansen eller SD skulle få makten. Då får vi en sämre migrationspolitik, lägre löner och en bostadspolitik som inte gynnar oss unga och vi som jobbar.

Vad skulle du vilja säga till andra som står inför sitt första jobb?

– Att våga stå på sig och att våga vara jobbig. Det är inte värt att slita ut sig på ett jobb om man inte får något tillbaka, säger Elsa Alm.

LO vill hjälpa unga på arbetsmarknaden
En LO-undersökning från 2011 visar att sex av tio ungdomar vill ha en tillsvidareanställning. Den visar också att mer än varannan ung har en otrygg anställning. LO kämpar för bättre arbetsvillkor, stöd när det strular och inflytande på arbetsplatsen.

– Många tycker att det är svårt att våga ta för sig av sådant de faktiskt har rätt till. Därför vill vi också vara där och ge stöd och pepp, säger Mia Durys, ungansvarig på LO Västsverige.

Läs mer om LO:s arbete och hur du går med i facket här!

LO tipsar: 7 saker att ha koll på när du börjar jobba

  1. Se till att få ett anställningsbevis.
  2. Din ålder bestämmer vad du får göra.
  3. Jobba aldrig utan försäkring.
  4. Se till att du får semesterersättning.
  5. Ha koll på svartjobb, skatt och jämkning.
  6. Ha koll på lönebeskedet.
  7. Be alltid om ett arbetsintyg.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset