Jimmy Durmaz.
Jimmy Durmaz.

Besvikelse efter EM och kaos i Grekland.Allt är nu annorlunda för Jimmy Durmaz.– Det gick inte att fokusera på fotboll, säger han om den avslutande tiden i Olympiakos.

Ett inhopp på 20 minuter. Ett inhopp på elva minuter.

Mer speltid fick inte en otroligt besviken Jimmy Durmaz av den dåvarande förbundskaptenen Erik Hamrén i sommarens mästerskap.

– Jag kände att jag hade gjort det bra i hela EM-kvalet och var ett stort bidrag. Sen att komma till EM och få så lite speltid.

– Motiveringen var att vi skulle spela defensivt, för defensivt tycker jag. Mer defensivt än i EM-kvalet.

Tidigare har Hamrén fått kritik av backen Pontus Jansson för att "det saknades en tydlig bild".

"Ingen tydlighet"

Durmaz håller med.

– Offensivt, ja. Det var ingen tydlighet. Vi skulle försöka komma offensivt, men det var mest att ligga rätt defensivt och försöka få upp bollen mot Zlatan. Och sedan försöka komma med kontringar och försöka att göra något där framme.

Efter EM tog Durmaz tio dagars semester.

Mittfältaren ville bara tänka på annat.

– Den som öppnade sin käft om fotboll, så drog jag bort direkt. Jag spydde på fotboll just då.

Men några planer på att sluta i landslaget – likt polarna Zlatan Ibrahimovic och Erkan Zengin – hade inte Durmaz. Inte alls.

– Nä, jag är för ung för att ha de tankarna. Jag är bara 27 år och landslaget är det finaste jag har gjort i hela min fotbollskarriär.

Stor chans att starta

Väl tillbaka i blågult är högermittfältaren från EM, Sebastian Larsson, skadad. Tar Durmaz platsen i VM-kvalets första match mot Nederländerna på tisdag?

– Min chans till att starta är väldigt stor.

Han kommer till samlingen med en ny klubbadress. Flytten till Frankrike blev direkt en nytändning.

– Kändes som att 20 kilo gick av axlarna så fort jag skrev på för Toulouse. Man kände att man hade det där drivet i steget igen. Vi är mer ett lag i Toulouse. Det var för kaosartat där borta (i Grekland). Med allt.

Och just det var anledningen att han sökte sig vidare.

– Man har för mycket fokus på annat än fotboll och jag hade ingen lust att träna. Vi fick vänta 1,5 månad på att spela cupfinalen. Alla klubbar har problem just nu att betala ut löner. Vi fick dem i relativt god tid, men det var sent.

Han har hittills spelat 20 minuter för sin nya klubb.

– Det är det tuffaste jag har spelat. Ytterbackarna var i nacken på mig. Det är väldigt fysiskt. Känner man på träningarna. Bara att anpassa sig. Är man en smart spelare drar man nytta av det.

27-åringen är en av flera svenskar i Ligue 1 – även om ju Zlatan Ibrahimovic som bekant lämnat.

– Dags för någon annan svensk att ta över showen där, säger Durmaz och ler.

Om Ibrahimovic succéartade start i Manchester United säger han:

– Det visste vi om, att han skulle krossa där. Klart att jag har sagt till honom att han borde komma tillbaka. Det finns plats för honom om han vill.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset