Beslutet om värnplikt välkomnas av många politiker och vuxna som inte berörs det minsta av det. Det är inte deras frihet och självbestämmande som ifrågasättas och tas ifrån dem, skriver 16-åriga Lou Bendrot.

När jag vaknar brukar jag slött läsa igenom nattens notiser. Det är pushnotiser från Twitter, Snapchat och diverse nyhetssajter. När jag ser notisen om värnplikt stannar jag till “Nytt regeringsbeslut: Sverige återinför värnplikt”.

LÄS MER: Så liten är chansen att du faktiskt får göra lumpen

Jag blev chockad, även om beslutet kanske var väntat, så känns det avlägset att jag kan förväntas spendera hela sommaren i militärens tjänst, trots att jag inte har någon form av vilja att ta del av försvaret. Att försvarsmakten har rätt att tvinga ungdomar som mig att göra värnplikt, det är helt enkelt inte moraliskt försvarbart av en modern demokrati.

LÄS MER: Nu införs värnplikten igen – här är allt du behöver veta

Återinförandet av värnplikt är ett slag i magen för alla oss ungdomar, födda 1999-2000, som ser fram emot ett sommarlov jobbandes vid cafékassan eller ett ledigt lov vid stranden.
Egentligen spelar det ingen roll vilka sommarplaner som går i kras, problemet är att Sveriges regering invaderar den grundläggande rättigheten att bestämma själv. Jag vill verkligen inte utföra värnplikt. Jag vill inte lära mig dö eller döda för Sverige och jag har oerhört svårt att se att tvång skulle göra mig mer vänligt inställd. Att den individ som försvarar sin frihet och vapenvägrar riskerar fängelse eller böter är orimligt i ett modernt, demokratiskt Sverige.

Det är ett särskilt svek av Centerpartiet och Liberalerna, eftersom partierna säger sig stå för liberala värderingar. Det finns inte ett uns av liberalism i tvång, inte ens när det kommer till försvarsfrågan.
Beslutet om värnplikt välkomnas av många politiker och vuxna som inte berörs det minsta av det. Det är inte deras frihet och självbestämmande som ifrågasättas och tas ifrån dem. Så jag förstår att det är lätt för dem att applådera beslutet.

LÄS MER: Debatt: Sluta anpassa er till svartsjukan – den förstör våra liv

Jag förstår att svenskt försvar behöver bli effektivare och starkare. Ändå tjänade en bärplockare mer än en yrkessoldat i medellön 2015. Om yrkesmilitärers löneutveckling hade sett bättre ut, hade fler valt att stanna i yrket och värnplikt hade därmed blivit överflödigt.

När det kommer till värnplikt är det främst känslan av maktlöshet som skrämmer mig, att försvarsmakten kan kliva rakt in i mitt privatliv och bestämma över mig. Jag är född i Sverige, uppvuxen i Sverige och även om jag är stolt över det land jag kallar hem, så tänker jag aldrig någonsin döda eller dö för detta land. Jag ser gärna och hellre ett svenskt Nato-medlemskap, särskilt när mitt alternativ just nu kan bli att spendera en sommar i en gyttjepöl iklädd militärgrönt.

Lou Bendrot

Fakta om debattören

  • 16 år
  • gymnasieelev
  • är medlem i Centerpartiets ungdomsförbund
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset