När TV4 lyfter frågan om kroppspositivism väljer man att bjuda in Katrin Zytomierska, som sprider fetthat och kvinnohat. Men jag tänker inte sitta i en diskussion och argumentera för rätten att få finnas, skriver bloggaren Lady Dahmer.

Katrin Zytomierska satt hos Malou och argumenterade emot ”rätten att få vara tjock”. Hon hävdade även att tjocka människor är tjocka för att de ”trycker i sig mat och onyttigheter dygnet runt”, att tjocka människor inte kan vara lyckliga, att hon representerar den normala människan.

Maken till hat har jag inte hört på länge.

”Man vet ju vad den överviktiga gör, det är ju osmakligt!”

”Det är fult och oattraktivt.”

”Det handlar ju om att man är lat.”

”Det handlar om ett sinnessjukt frosseri av helt vidriga onyttigheter.”

► LÄS MER: My, 21: Ni måste acceptera att jag är tjock

Veckan hos Malous ska tydligen handla om kroppspositivitet, om att bredda idealen i det offentliga, att låta alla sorters kroppar ta plats. Och så bjuder de in en gäst som hatar tjocka kroppar och som förmedlar precis motsatsen till detta? Vem känner sig peppad av detta? De tjocka kvinnor jag känner bytte kanal (och jag gissar att fler gjorde det). Ett tips för framtiden, TV4, är att faktiskt satsa på ett positivt budskap när ni säger att ni ska göra det.

I morgon ser ni i alla fall mig och Apan Satt i Granen-Anna i soffan. Jag är så förbannad nu att all energi blåst ur mig. Inför denna sändning så frågade de om det var okej om de bjöd in Katrin samtidigt som oss, vi svarade "herregud, nej, vad är det för samtal ni vill ha egentligen?" De svarade att de ville ha ”motpol” till bodypositivity-rörelsen för att alla sidor ska bli representerade och höras. På det vansinnet svarade jag:

Är det inte så att det är bodypositivity-rörelsen som är en motpol till samhällets (och Katrins) kroppshatande filosofi? Får inte Katrin och människor som henne höras tillräckligt? Typ överallt? I alla sammanhang? Varje dag? Är det inte lite det som är problemet och därför som bodypositivity-rörelsen faktiskt behövs? Är det inte dags att VI får höras utan att bli avbrutna eller motargumenterade?

► LÄS MER: Våga visa era fantastiska kroppar

Jag tror faktiskt ett samtal med Katrin kommer att sabba grundtanken med det ni vill förmedla och lyfta fram. Dels så är Katrin inte rädd för konflikt och jag är rädd för att hon kommer kapa hela samtalet med sitt kvinno-, kropps- och fetthat. Det gjorde hon ju i dagens sändning, avbröt och pratade i munnen på den andra kvinnan. Och dels så känns det viktigt att vi som försöker göra upp med den här hetsen får trygga rum att samtala i utan att behöva förhålla oss till människor som äcklas av oss.

Jag är inte intresserad av debatt. Jag är inte intresserad av att argumentera för rätten att få finnas, få vara och leva och andas utan hat och förtryck. Något intresse av att sitta och läxa upp i stället för att samtala lockar inte heller.

Jag vill bli hörd. Lyssnad på.

Lady Dahmer

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset