Jonas Gardell slår på stora hivtrumman och virvlar upp det damm som lagt sig över aidsdebatten med sin mastodontroman i tre delar.

Fredrik Persson/SCANPIX

Jonas Gardell har jobbat med boken från morgon till kväll. 

I höst är det 30 år sedan det första svenska hivfallet. Det märks i bokfloden. Artisten Andreas Lundstedt släpper sin hivbiografi senare i höst – och i dagarna kommer Jonas Gardells roman om den epidemi som drabbade homorörelsen på 1980-talet. Hans vänner, alla unga och vackra, började dö i sjukdomen som kallades ”den nya pesten”.

– Jag var en av dem som överlevde. Det har varit ett hedersuppdrag, kanske det allra viktigaste jag gjort, att skriva de här böckerna om dessa vackra, unga, underbara män som inte fick leva sina liv.

Jonas har för bokens skull läst vartenda klipp som skrivits om aids och om homosexuella sedan 70-talet. 

– Jag har intervjuat massor av människor och läst all den facklitteratur jag kunnat komma över. Jag stiger upp tidigt, går en morgonpromenad och sedan arbetar jag tills jag går och lägger mig. Om jag inte har barnen förstås, vilket jag har varannan vecka. Jag vill att hela jävla världen ska läsa de här tre böckerna och gråta och uppröras.

Om tio år ser han sig själv i ett hyrt hus i Italien eller på Stillahavskusten – tillsammans med Mark förstås. 

– Ungarna är vuxna och kommer och hälsar på samtidigt som jag och Mark sitter i en vacker trädgård med utsikt över havet och läser böcker och håller handen.

Lästipset – här är veckans favoriter

Stark och gripande  

Jonas Gardell ”Torka aldrig 
tårar utan handskar” 
(Norstedts). 
Gardell vill föra upp aidsfrågan i rampljuset – och som han lyckas! Hans 
helt sanna, verklighetsbaserade roman i tre delar om aidsutbrottet på 80-talet och hela 
homorörelsen. En skildring av ett Sverige vi tror att vi känner men som vi har förträngt 
och glömt. Så stark, så 
gripande och så extremt 
nödvändig.

Fallet 
thomas quick

Hannes Råstam

”Fallet TQ” 
(Ordfront)

Fallet Thomas Quick, ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall, är ett trasselsudd av misstag och märkliga vändningar. Tyvärr avled journalisten Hannes Råstam i januari och hann aldrig se sitt verk på riktigt, men hans granskning blir odödlig.

feministiskt manifest för i dag

Caitlin Moran ”Konsten att 
vara kvinna” 

(Albert Bonniers förlag)  

Höstens, årets och årtiondets viktigaste, roligaste och mest moderna feministiska manifest som sätter en vässad nagel på moderna kvinnofrågor (som behåar, viktproblem och hårborttagning). Tankeställande träffsäkert.

intelligent trassel

Grebe/Träff

”Innan du 
dog”

(Wahlström 
& Widstrand)

Ett mord plus en änka vars man tog livet av sig är lika med ett självmord som nu kommer i nytt ljus och plötsligt kopplas till parkmordet. Ett intelligent trassel av då och nu, systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff blir bara bättre.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset