Efter att ha varit med i ett patriarkalt pajasprogram i Kanal 5 häromkvällen som skulle ha handlat om kvinnor i TV men istället kom att bli en uppvisning i härskartekniker och könsstereotyper ansöker jag nu om att få bli man. 


I offentligheten är kvinnors roll villkorad: Vi ska le med huvudet på sned och med en honungsmild röst massera männens egon. Vi ska inte ifrågasätta eller sticka hål på deras myter. Vi ska applådera dem och sticka knivar i våra systrars ryggar för att plocka populistiska poäng. Det spelet vill inte jag vara med om.

Den perfekta kvinnan är ett utopiskt multietniskt mirakel som bara kan framställas på vetenskapligt laboratorium. Hon ska helst ha svenska blå ögon, finskt blont hår, sydafrikanska läppar, fransk näsa, asiatiskt hårlös hud, spansk solbränna, Jennifer Lopez latinorumpa, små kinesiska fötter, manligamagmuskler, Malena Ernmans biceps och Barbiebröst. Och hon ska helst tala lika flitigt som Barbie.  

Eftersom jag inte överensstämmer med ovanstående kravspecifikation avsäger jag mig härmed min kvinnlighet som ni definierar den.

Äntligen! Så skönt att få vara man. Att få komma lufsande i en noppig munkjacka utan att våndas i timmar framför spegeln och försöka pussla ihop skor, kjolar, klackar.

Så skönt och så skonsamt och så tidseffektivt och så ekonomiskt att slippa foundations och puder för en slätare hud, ögonskuggor och läppstift.

Så skönt att slippa tänka på håret och alla hårprodukter som ska smetas i för att få den naturliga men ändå fixade looken.            

Så skönt att slippa generas över generande hårväxt.

Så skönt att få applåder utan större ansträngning.  

Så skönt att få uttrycka sig som man vill, skrika och svära, utan få diagnosenhysterisk som krävande kvinnor fått i århundraden.

Så skönt att få vara norm. Att få vara universums mitt och ständiga referens. Den vars ord väger tyngre. Den vars röst låter trovärdigare. Den vars kroppshållning signalerar status.

Så skönt att få vara mer sig själv och mindre sitt kön.

Så skönt att få slippa högre krav, lägre lön och mindre makt.

Så skönt att slippa bli recenserad, diagnostiserad och objektifierad.

Så skönt att få vara en självklar auktoritet och ta plats utan att behöva be om ursäkt.            

Så döm mig aldrig mer utifrån era konstruerade kvinnliga måttstockar. Förvänta er inget våpigt myspys och hesa smekningar medhårs. Förvänta er inte att jag ska förringa mig själv. Förvänta er inget stammande sockrande utan se mig bara som vilken man som helst tills den förlovade dagen kommer då ni kan låta kvinnor vara sig själva.                                                                                                                        
+ Journalisten och Frankrikes första dam Valerie Trierweiler som säger:”Jag har inte blivit uppfostrad till att serva en make”

Hur många gånger kan krisens Grekland gå till val innan folket röstar ”rätt”?
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset