Lisa Persson.
Lisa Persson.

Var tionde kvinna mellan 18 och 25 år har vestibulit, smärta i underlivet, men få pratar om det. Tabut kring sjukdomen skadar bara och jag vill inte skämmas mer, skriver Lisa Persson.

Jag vill prata med dig om vestibulit. Det är en sjukdom som handlar om smärta i underlivet. Oftast handlar det om smärta vid sex, men kan även gå så långt att det gör ont bara man står upp och går. Som du säkert förstår påverkar det ens vardagsliv. Anledningen till att jag tar upp detta är för att jag själv lider av det här och är inte heller är ensam om att göra det.

Till en början visste jag inte att det var en sjukdom jag led av. På sexualkunskapen får man höra att det gör ont för tjejer i början när de har sex. Det är något som kommer att gå över och som man inte behöver tänka på. Problemet var ju bara det att det aldrig har gått över för mig (och många andra), utan nu fyra år senare gör det lika ont som då. Jag har alltså ingen aning om hur ett vanligt samlag känns.

►LÄS MER: När penetrationssex gör ont – så slipper du smärtan

Nu undrar du säkert varför man ändå fortsätter ha sex?

En anledning till att fortsätta ha sex är att det är mycket mer än bara penetration. Det är ömhet, närhet, kärlek och roligt. Alltså överväger fördelarna smärtan de flesta gångerna. Den andra anledningen är att det är en press att ha sex, som att det är något självklart när man är i en relation. En gång sa jag till en kille att jag bara ville mysa den kvällen, varpå han svarade ”Men det blir synd om mig om jag bara måste ligga här och inte får ha sex med dig”. Det värsta är att jag gav med mig och hade sex med honom ändå. För att det är så det ”ska” vara, att man ”ska” ha sex med någon som man delar säng med. Som att det faktum att han blir uttråkad är värre än min smärta? Jag skäms ögonen ur mig bara jag tänker på det.

Inom sjukvården verkar inte detta vara ett särskilt prioriterat område och gynekologerna har ofta inte så mycket kunskap kring det. Man får ofta höra att sjukdomen ”sitter i huvudet” och att det inte finns mycket att göra åt det.

Två av fyra gynekologer har kört den där grejen som ser ut som en dildo rakt upp i mig och sagt att jag ska ”slappna av”. Jag kan berätta att när det känns som att någon kör upp en kniv i en (ja, det är faktiskt så det känns) är det inte så lätt att bara ”slappna av”. Samtidigt förlorar man förtroende för gynekologerna när de inte verkar förstår hur ont det gör.

►LÄS MER: Ida, 22, lever med konstant smärta: ”Folk vill inte prata om underlivet”

Hur påverkar den här sjukdomen då ens liv? För min del har det till exempel varit en av anledningarna till att jag slutade rida regelbundet. Smärtan var till slut inte värd det. En annan konsekvens har blivit att jag knappt vågar träffa en kille igen, en känsla som jag delar med flera tjejer som lider av den här sjukdomen. Man vågar inte eftersom man aldrig vet hur killen kommer att reagera när man berättar om det. Kommer han att bli arg? Eller lämna mig? Eller tycka att jag borde sluta ”fjanta” mig?

Som du säkert förstår påverkar denna ganska ”tysta” sjukdomen en väldigt mycket, både fysiskt och psykiskt. Faktum är att var tionde kvinna mellan 18 och 25 år har vestibulit, vilket gör att jag tycker det är viktigt att fler vet mer om detta. Tabut kring sjukdomen skadar bara och jag vill inte skämmas mer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa Debatt