Tove Alexandersson. Arkivbild.
Tove Alexandersson. Arkivbild.

Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson har en hyfsat stor ledning i världscupen inför helgens finaltävlingar i Schweiz.Men terrängen oroar henne.– Långdistansen går på lågland med en hel del taggbuskar och tät skog, en terräng som jag inte är så van vid, säger hon.

Alexandersson vann världscupen i fjol och siktar på att försvara titeln. Hon leder med 113 poäng före schweiziskan Judith Wyder inför lördagens långdistans och söndagens sprint. Och svenskan har förutsättningarna klara för sig.

– Om Judith vinner båda loppen måste jag vara topp fem i båda tävlingarna, säger Alexandersson.

Förutsättningarna låter tuffa, men Alexandersson har varit säkerheten själv i år i världscuploppen, där både EM och VM ingår. Det har blivit fyra segrar, en andraplats och en tredjeplats.

Det som hon själv känner sig lite osäker på är terrängen i Aarau.

– Långdistansen går nere på låglandet med ganska mycket stigar och vägar och däremellan är det ganska täta områden med en hel del taggbuskar och tät skog. Det är en terräng som jag inte är så van vid och schweizarna desto mer vana vid. Det gäller verkligen att jag klarar av att prestera i den här terrängen.

Sjuk- och skadefri

Inför 2016 hade Alexandersson tagit många mästerskapsmedaljer, men saknade guld. I år blev det två guld på EM och två på VM.

– De senaste åren har jag varit skadad eller sjuk inför eller under mästerskapen, men i år hade jag kunna göra de förberedelser jag velat och varit frisk och skadefri när jag väl var där. Det var skönt att jag kunde ta vara på chansen och presterade bra på de tävlingar som varit.

24-åringen tycker också att hon till i år fått ihop fysik och teknik på ett bra sätt och lyckats utnyttja det för att göra bra prestationer över en hel säsong.

– Jag har verkligen lyckats i stort sett alla tävlingar som jag sprungit vilket känns väldigt häftigt.

"Man bara kör på"

Hon värderar VM-gulden allra högst, men säger att en världscuptitel också smäller högt.

– Det som är kul med världscupen är att man måste vara bra på alla distanser och i många olika typer av terräng. Man behöver vara väldigt allround för att lyckas.

I helgen får hon ett svar på om schweiziska taggbuskar även är hennes typ av terräng.

– När man väl springer tvekar man inte för något. Man bara kör på.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset