Jakobsson under OS i Brasilien 2016. Då tog sig Sverige till final.
Jakobsson under OS i Brasilien 2016. Då tog sig Sverige till final.

VM-kvalet är tillbaka för fotbollslandslaget. I dag står Ungern för motståndet – och anfallaren Sofia Jakobsson gör tävlingscomeback. ”Otroligt skönt”, säger hon till SVT Sport.

Fotbollslandslaget gjorde ett svagt EM förra sommaren och försvann redan i kvartsfinalen, i ett mästerskap som var Pia Sundhages sista som förbundskapten. Men i VM-kvalet, som inleddes i höstas, har Sverige börjat bra med tre segrar av tre möjliga.

Laget tog sig dessutom till final i Algarve cup tidigare i år.

Nu väntar Sveriges första tävlingsmatch i år, mot Ungern på bortaplan i VM-kvalet. Matchen blir också Sofia Jakobssons första för landslaget i tävlingssammanhang på över ett år.

– Jag har drömt om att få komma tillbaka och spela med landslaget, och att få vara med nu på en tävlingslandskamp känns otroligt skönt, säger 27-åringen till SVT Sport.

LÄS MER: Sverige spelar om guldet i Portugal – första gången på nio år

Jakobssons korsbandsskada, som hon ådrog sig i början på februari 2017, höll henne borta från spel fram till oktober. Sedan dess har hon gjort succé i sitt franska klubblag Montpellier.

– Framförallt nu på slutet har det verkligen känts som att jag har hittat tillbaka till formen som jag hade innan skadan, säger hon.

Peter Gerhardsson, som tillträdde förbundskaptensposten efter Sundhage, ser fram emot att se Jakobsson.

– Det sprudlar om henne i glädje och initiativ, och sen är det en väldigt kvick, snabb spelare som är intresserad av att gå i djupled, och det behöver vi verkligen, säger han.

Sverige toppar just nu VM-kvalets grupp fyra tillsammans med Danmark. Sverige, med nio poäng, toppar VM-kvalets grupp fyra, tre poäng före Danmark. Mötet med Ungern börjar 18.00 och visas i Sportkanalen och Cmore Fotboll.

LÄS MER: Fifa vill öka intresset för damfotboll – kan starta toppturnering

Fakta: Sofia Jakobsson

Ålder: 27 år.

Klubb: Montpellier, Frankrike.

Från: Örnsköldsvik.

I landslaget: 86 matcher, 13 mål.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll