Det ska gå snabbare att få jaktvapenlicens anser regeringen och lyfter därmed sekretessen kring jägarexamensregistret. Arkivbild.
Det ska gå snabbare att få jaktvapenlicens anser regeringen och lyfter därmed sekretessen kring jägarexamensregistret. Arkivbild.

Det ska gå snabbare att få jaktvapenlicens i framtiden anser regeringen. Ett efterlängtat initiativ tycker Svenska Jägarförbundet.

Regeringen har beslutat att sekretessen kring jägarexamensregistret ska lyftas och hoppas att handläggningen vid jaktvapenlicens ska bli både enklare och lättare. I dagsläget måste polismyndigheten i varje enskilt fall kontakta Naturvårdsverket över telefon för att få ut uppgifter om jägarexamen. Först efter att en skadebedömning gjorts kan informationen överlämnas till polisen.

På Svenska Jägarförbundet välkomnas lagändringen. Förbundet har under flera år arbetat med frågan som de anser skapar problem för såväl enskilda jägare som jakthandeln. De flesta problem uppstår när gamla vapen ska bytas ut mot nya.

– Du lämnar in en hagelbössa och så får du en ny. Du är redan prövad i alla instanser, men det kan ändå ta ett par, tre månader. Det är en orimlig hantering att halva eller hela jaktsäsongen kan ta slut innan du får ett nytt vapen, säger Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska jägarförbundet och tillägger:

– Det är svårt att avgöra hur det här kommer att påverka polisens arbete, men det är ett initiativ som leder i rätt riktning, som kommer att underlätta, och innebär att polisen faktiskt sätter in rätt resurser att lösa det här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset