James Harrison, 81, har gjort 1 173 donationer genom åren.
James Harrison, 81, har gjort 1 173 donationer genom åren.

81-åriga James Harrison har donerat blod nästan varje vecka i över 60 år. Det kan ha räddat livet på över två miljoner barn. Nu har ”the man with the golden arm” lämnat blod för sista gången.

Allting började när James Harrison från Australien var 14 år. Han tvingades genomgå en svår operation där läkarna opererade bort en av hans lungor, vilket resulterade i en tre månader lång sjukhusvistelse. Tack vare bloddonationer hölls James vid liv, förklarade hans far.

– Han sa att mitt liv hade räddats av okända människor. Han var en donator själv, så jag sa att när jag är gammal nog ska jag också bli bloddonator, berättade James Harrison för CNN många decennier senare.

LÄS MER: Debatt: Till alla som inte ger blod – ni skrämmer mig

James höll sitt löfte och började ge blod när han blev 18 år gammal. Snart upptäckte läkarna att det var något speciellt med hans blod. Det innehöll ovanliga antikroppar som kunde användas för att utveckla injektionen immunglobulin anti-D. Något som motverkar att antikroppar i den gravida kvinnans blod förstör fostrets blodceller, förklarade en läkare som Metro tidigare har varit i kontakt med.

Med hjälp av James Harrisons blod kunde tusentals dödsfall bland spädbarn undvikas varje år i Australien, rapporterar CNN.

I fredags, över 60 år efter sin första donation, gav han blod för sista gången. Med sina 81 år har han passerat den övre åldersgränsen för donatorer och läkarna uppmanade honom att sluta för att värna om sin egen hälsa.

Enligt Röda korset i Australien kan James ha räddat livet på över 2,4 miljoner barn under åren. Det har gett honom en rad utmärkelser och även smeknamnet ”the man with the golden arm”, eller ”mannen med guldarmen”.

LÄS MER: Holger, 77, har gett blod 877 gånger: ”Man gör verkligen en insats”

Redan 2003 kom han med i Guinness rekordbok för att han var den som gjort flest bloddonationer i världen. När han i fredags gav blod för sista gången närvarade flera föräldrar tillsammans med sina barn som James hjälpt till att rädda livet på.

Totalt blev det 1 173 donationer för James Harrison.

– Jag hoppas att det är ett rekord som någon slår, för det skulle betyda att de är dedikerade i frågan, sa James efter den sista donationen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset