Som sexåring såldes James Kofi Annan som slav. Nu, 33 år senare, arbetar han för att befria barn i samma situation. Något som gjort honom till både en Change Leader och mottagare av årets World´s Children Prize.

Lotta Bergseth

För sitt arbete med organisationen Challenging Heights tilldelas James Kofi Annan årets World’s Childrens Prize. Organisationen hjälper barn i världen som hamnat i slaveri så att de i stället får en utbildning. Detta är något James själv har erfarenhet av, som sexåring såldes han som slav.

När James Kofi Annan var sex år gammal sålde hans pappa honom som slav. Under sju års tid, långt bort från hans hemort, blev han sedan torterad och utnyttjad, både sexuellt och emotionellt.

– Det var jobb 17 timmar om dagen alla veckans dagar, aldrig någon vila och vi fick inga mediciner om vi blev sjuka. Vi var sex barn som kom dit samtidigt men vi var bara tre som överlevde, säger han.

James Kofi Annans främsta arbetsuppgift under dessa år var att lossa fiskenät som fastnat under båtar. Något han fick en hint om redan den första dagen som slav, när han blev knuffad i vattnet.
– Jag svalde vatten och fick kämpa för sitt liv. De sade åt mig att det var en läxa för att jag inte kunde simma. Först då förstod jag var jag hamnat och att jag var fast där. Att rymma var mitt enda sätt att överleva.
 
Efter flera misslyckade försök att fly lyckades han äntligen som trettonåring och återvände då hem till sina föräldrar.
– Pappa vägrade att ta hand om mig men mamma ville göra det. Hon ville aldrig att jag skulle bli såld men kvinnor i Afrika hade inget att säga till om.
 
Sedan dess han vänt sina fruktansvärda erfarenheter till något positivt, som att skaffa sig den högsta tänkbara universitetsutbildningen och starta organisationen Challenging Heights, som bland annat räddar barn från slaveri och i stället ser till att de får en utbildning.
– Man kan inte välja vilken familj man föds i, men med en utbildning kan man påverka sitt eget liv. Det ska vara alla barns rätt.
 
För sitt arbete har han nu tilldelats årets World´s Children Prize samt utsetts till en Change Leader av stiftelsen Reach for Change.
– Det betyder jättemycket. Dels ger det mig glädje att få ett erkännande för det jag gör och dels uppmärksammas organisationen, vilket gynnar barnen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset