Jan Björklund meddelande under onsdagen att inte ställer upp på omval.
Jan Björklund meddelande under onsdagen att inte ställer upp på omval.

Jan Björklund tog över rollen som partiledare från Lars Leijonborg den 7 september 2007. Drygt tolv år senare avgår nu Björklund. Här är elva saker vi minns.

Den mörkblåa skjortan

Under valrörelsen 2018 hade Jan Björklund samma mörkblå skjorta på sig under hela sin valturné. Skjortan såldes sedan till högstbjudande på sajten Tradera. 205 bud lades på skjortan och prislappen landade på 42 000 kronor. En summa som oavkortat gick till den antirasistiska stiftelsen Expo. 

Här lämnar Jan Björklund över sin blåa skjorta. Foto: TT.

F-ordet

När namnbytet från Folkpartiet till Liberalerna stod klart twittrade den dåvarande partiledaren ut att han råkat säga “f-ordet”. Straffet för detta var att lägga tio kronor i en ”svordomsburk” för att visa att han menar allvar.


Blev utsedd till “hunk”

På Twitter skapades det uppståndelse när kulturredaktören Johannes Klenell på LO-tidningen Arbetet utsåg Björklund till valrörelsens hunk 2018 . Något flera ansåg vara kontroversiellt. Men inte Björklund.


Kastade av sig kläderna

När Liberalerna valde Björklund som partiledare ännu en gång under landsmötet 2017 firade han genom att kasta av sig kläderna – på scen.

LÄS MER: Jan Björklund ställer inte upp för omval

Språkbruket i militären

I en intervju med DN berättar en värnpliktig att Jan Björklund under sin tid som major haft en speciell jargong. Favoritordet ska ha varit “ludermässig”. Björklund nekade inte till jargongen, utan berättar för DN att han skämdes.

Jan Björklund tillträdde som partiledare 6 september 2007. Foto: TT.

Ville legalisera marijuana

I en intervju med Café berättade Jan Björklund att han under sin tid i Liberalernas ungdomsförbund var för att legalisera marijuana, men gav inget rakt svar på om han tycker så som vuxen.

Löftet till sina barn under Järvaveckan

Under Järvaveckan 2017 lovade Björklund sina söner att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna.

“Mina söner är adopterade från andra sidan jordklotet, och de ska veta en sak: Jag kommer aldrig att medverka till att Sverigedemokraterna får politisk makt i vårt land.”

Flossade i tv

SvD:s juniorreportrar gav Jan Björklund en svår uppgift under en intervju – att flossa. Något han ändå klarade ganska så bra, enligt reportrarna.

Har “avgått” innan.

I oktober 2016 florerade rykten om att Jan Björklund skulle avgå. Något han dementerade på Twitter.


Snigel-liknelsen 

”Innan Stefan Löfven har ordnat de 32 000 traineejobb han lovade i valet hinner en snigel krypa ett varv runt jorden – med en 50 års fikapaus i Ulan Bator”.
Så sa Jan Björklund under Agendas partiledardebatt 2016 när han ville poängtera hur lång tid det skulle ta för regeringen att lösa ungdomsarbetslösheten med traineejobb.

Tjuvade sega råttor 

I Metros Lucys val berättade Jan Björklund om sitt ”kriminella” förflutna. Han tjuvade nämligen sega råttor som barn – inte cigaretter.

LÄS MER: Jan Björklund i stor intervju: ”M och C har en märklig asylpolitik”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset