Jan Björklund ställer inte upp för omval.
Jan Björklund ställer inte upp för omval.

Jan Björklund avgår som partiledare för Liberalerna efter tolv år på posten. "Det är dags att lämna stafettpinnen vidare", säger han.

Redan i december berättade Liberalernas partiledare Jan Björklund för valberedningens ordförande att han gick i avgångstankar.

– Hade vi hamnat i regeringsställning hade jag troligtvis varit kvar i något år till men inte till valet 2022, säger Björklund på en pressträff.

Beror inte på avgångskrav

Han kommer att sitta kvar som partiledare tills en ny ledare har valts. Nu kommer Liberalernas valberedning att inledda jakten på en ny partiledare. Men vem som borde ta över partiet vill Björklund inte kommentera.

– Vem som kommer att efterträda mig kommer jag inte att ha synpunkter på offentligt, säger han.

Enligt Björklund slutar han inte på grund av några interna avgångskrav.

– Ett parti behöver med jämna mellanrum en genomblåsning av nya vindar och nya kvastar som sopar. Det hade tytt på bristande omdöme från mig att fortsätta, säger Björklund.

Januariavtalet påverkas inte

LÄS MER: Både L och MP under riksdagsspärren – S går framåt

Han tror inte att hans avgång kommer att påverka januariavtalet eftersom att den nya partiledaren inte kommer att kunna ändra på det för att det klubbats igenom av partiets högsta organ.

– Hela avtalet ligger fast, säger Björklund.

Jan Björklund har varit partiledare för Liberalerna sedan 2007 och tog över partiet efter Lars Leijonborg.

Han har en officersexamen och var yrkesofficer i försvaret under tolv år. Han har också varit borgarråd i Stockholm och var utbildningsminister i alliansregeringen mellan 2007 och 2014.

Vad Björklund tänkte göra när han lämnar posten har han inte funderat på.

Fakta: Jan Björklund

Ålder: 56 år.
Bor: Villa i Bromma.
Familj: Frun Anette och tonårssönerna Jesper och Gustav.
Bakgrund: Officersexamen och yrkesofficer i försvaret under tolv år. Borgarråd i Stockholm. Utbildningsminister i alliansregeringen mellan 2007-2014.

LÄS MER: Här är ministrarna i Sveriges nya regering

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset