Förbundskaptenen Janne Andersson hyllade sitt lag, men sågade domarinsatsen på Stade de France.
Förbundskaptenen Janne Andersson hyllade sitt lag, men sågade domarinsatsen på Stade de France.

Förbundskaptenen Janne Andersson var tvärsäker och rejält förbannad på serbiske domaren Milorad Mazic.Dimitri Payets segermål skulle inte ha godkänts.– Jag tycker att det är ett klart offsidemål, säger Andersson.

Det nya, unga landslaget var på väg mot ett sensationellt kryss i VM-kvalet på Stade de France. Då avgjordes matchen i den 65:e minuten – och på ett sätt som blev omdiskuterat och nästan fick topplocket att gå på Andersson. Han gestikulerade och skrek när målet godkändes och vädjade till fjärdedomaren.

Andersson hade lugnat ned sig lagom till presskonferensen, men vidhöll att 2–1 målet aldrig borde ha godkänts. Upprinnelsen var att högerbacken Djibril Sidibe slog ett inlägg mot Antoine Griezmann. När Robin Olsen skulle ta bollen hamnade han i en närkamp med fransmannen och tappade bollen.

Dimitri Payet kunde enkelt slå in den.

Medhåll av Deschamps

Andersson försvarade sin målvakt:

– Han gör inget fel eftersom fransmannen är offside. Det är ointressant. Griezmann tacklar honom när han är offside. Ingen skugga över Robin Olsen.

Andersson fick medhåll av franske förbundskaptenen Didier Deschamps på presskonferensen.

– Han är offside, men domaren såg det inte. Tur för oss. Jag kan förstå att den svenske förbundskaptenen är besviken, sade Deschamps.

Andersson:

– Jag har oerhört splittrade känslor därför att jag tycker att vi gör en match där vi är värda ett bättre resultat än vad vi får. Jag hade nästan varit besviken på ett kryss. Det är mycket som är bra därute. Många spelare som tar för sig. Vi har pratat om att ha mod och våga, vi kombinerar ett bra försvarsspel med att hitta ett eget spel.

Stolt över prestationen

– Vi åker härifrån och är stolta över prestationen, men med irritation över resultatet.

Andersson gav spelare som Ludwig Augustinsson, Jakob Johansson och Emil Forsberg höga betyg.

– Fantastiskt bra. Helheten... vi kan prata om de tre "94-orna" i försvaret och Jakob med sin fysik, tror han knappt gör ett misstag i första halvlek. Den roll vi ville ha honom i fyllde han ut. Gott att se att de gjorde det bra därute, pojkarna, säger Andersson.

Han hyllade Forsbergs mål och arbetsinsats.

– Fantastiskt roligt att se Emil. Jag har inte sett reprisen på målet, men han har ett häxpipetillslag. Hans defensiva insats med "Ludde" var riktigt bra. Det märks att han spelar i ett topplag (Leipzig) i Bundesliga.

Däremot tvingades han byta ut Albin Ekdal tidigt i andra halvlek.

– Dels hade han ont i foten och så var det ljumsken och han hade gjort sitt för dagen. Jag hoppas att han får vara frisk. För landslagets del är Albin en viktig spelare. Hoppas att han får ordning på kroppen framåt vårkanten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset